Школе у Србији завршиле су оперативне планове како ће изгледати настава у наредној школској години. Завршене су и „муке“ око распореда часова, који није било лако направити јер поједини наставници раде у више школа.

Оно што је јединствено за све основне школе је да ће настава за ниже разреде бити уживо у школи.

Школе са мањим бројем ученика организоваће наставу у школи и за више разреде (од петог до осмог).

Осмолетке које имају велики број ђака за више разреде комбиноваће наставу у школи и на даљину.

Основна школа „Дринка Павловић“ у Београду спремна је за почетак нове школске године, каже директор школе Јоле Булатовић и истиче да ће измењена настава кренути по свим стручним упутствима која су добијена од Министарства просвете.

Булатовић наводи да ће ученици од 1. до 4. разреда у школи бити пре подне, подељени по групама, а да ће старији ђаци од 5. до 8. разреда долазити у два термина од 13 и 16.30 часова.

„Активности млађих разреда се завршавају у 12. 35, целодневна настава 1. и 2. разреда је од 8 до 12.35 у школи, 3. и 4. разред долази подељен у групе А и Б у два термина од 8 до 10. 25 и од 10.45 до 12.35. За 3. и 4. разред организован је продужени боравак, од 10.30 и за сада има довољно запослених да прихвати тај број деце која су се изјаснила за останак у боравку“, навео је Булатовић за Танјуг.

Истиче и да је ангажовање кадрова у продуженом боравку дугогодишњи проблем, због висине плате.

За ученике старијих разреда (од петог до осмог) настава ће бити организована тако да ће понедељком, средом и петком долазити половина ђака, док ће уторком и четвртком долазити друга половина, с тим што ће се, како каже, они ротирати на недељном нивоу.

Булатовић наводи и да се свега два одсто родитеља одлучило да њихова деца прате наставу на даљину, која ће се, додаје, пре свега односити на праћење РТС наставе и консултације са учитељима и наставницима.

„Деца неће имати онлајн наставу као што су имали на почетку епидемије, већ је онлајн замишљен и као консултација, односно као допуна онога што није било на РТС-у. Држава је преко свог завода послала јединствен програм и придржаваћемо се тог програма, потребно је да та два система буду потпуно усаглашена“, рекао је Булатовић.

Булатовић је указао и да се родитељи тренутно највише брину због здравствене ситуације, али и због новог модела наставе, односно колико ће то све потрајати.

„Ту видимо проблема док се систем ухода, сви страхују од тога колико ће то да траје и здравствена ситуација забрињава све, али ми ћемо стартовати добро“, навео је Булатовић.

Каже и да ниједан ученик школе није заражен, као ни учитељ, наставник и особље.

„Хоћемо ли успети да ту стартну позицију одржимо до краја видећемо…Поштоваће се све мере, мерење температуре, ношење маске, дезинфекција објекта…“, закључио је Булатовић.

О.Ш. „Дринка Павловић“ броји 890 ђака, од којих ће од 1. септембра у школске клупе сести око 840 њих, подељени по групама и уз обавезно поштовање мера заштите.

И школе „Павле Савић“ у Миријеву и „Лазар Саватић“ у Земуну, према речима директора спремне су нову школску годину, а како кажу за Танјуг, учињено је све да се ђаци осећају безбедно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг