У Србији 750.000 људи има дијабетес, 90 одсто типа 2

У Србији 750.000 људи има дијабетес, 90 одсто типа 2

Дијабетес данас представља велики здравствени проблем, јер све чешће погађа млађе, радно активно становништво, а процене су да у Србији има око 750.000 оболелих, међу којима, највећи број њих, око 90 одсто, има дијабетес тип 2, саопштено је из Удружења пацијената са дијабетесом типа 2.

Како наглашавају, лошу статистику погоршала је и тренутна епидемија корона вируса, која је бацила сенку на остале хроничне болести и пацијенте који од њих болују, као и на напоре лекара да им, у време кризе изазване овим вирусом, посвете пуну пажњу.

Од почетка епидемије ковид-19 у пракси се потврдило да су оболели од дијабетеса у високом ризику од тог вируса, али и од фаталног исхода уколико се инфицирају.

С друге стране, особе које немају компликације и чији је ниво шећера у крви добро регулисан, немају већи ризик од развоја тежих облика ковод-19 од опште популације, што само показује колико је важно имати регулисан ниво шећера у крви.

Међутим, страх од заражавања ковид инфекцијом је један од разлога што пацијенти не одлазе на контроле код лекара, због чега се дошло у ситуацију да у Србији тренутно нема праве слике о шећерној болести, од које болује сваки десети становник наше земље, нити у каквом су стању пацијенти.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон, који је и сам дијабетичар, учествовао је на трибини Удружења, а навео је да је тешко у овако стресним ситуацијама тешко контролисати исхрану, али да се мора бити дисциплинован и да они који болују од дијабетеса морају редовно узимати терапију.

„Особе које болују од дијабетеса припадају познатим ризичним групама у односу на све инфекције, али у овој ситуацији, када имамо пандемију, сигурно да спадају у једну групацију која је најбројнија по питању ризика“, казао је др Кон и додао да је у 44 одсто случајева могуће да дође до компликација од ковид инфекције код некога ко има дијабетес у односу на остало становништво.

Др Кон истиче да они који имају дијабетес су велика група људи и да би требало да размишљају о вакцинацији и тако смање ризик од смрти или избегну обољење.

„Процењује се да скоро 10 одсто популације има дијабетес, тако да се заиста ради о великом броју људи који би вакцинацијом, такође, заштитили себе и од добијања тешке форме болести уколико би се разболели“, истакао је др Кон.

О значају саветовалишта при домовима здравља и колико је њихова улога у тренутној епидемиолошкој ситуацији битна за све пацијенте који имају дијабетес како би држали ниво шећера у крви под контролом, на трибини је причао др Небојша Лалић, ендокринолог и декан Медицинског факултета у Београду.

„У домовима здравља је сада нетипична ситуација, јер су капацитети усмерени ка лечењу ковид пацијената. Ипак, сви су свесни, како менаџмент установа, тако и лекари да су саветовалишта потребна, зато што би у супротном пацијенти оболели од дијабетеса били препуштени сами себи. Треба водити рачуна да су оболели уплашени могућношћу да се заразе ако оду у здравствену установу и да је то подједнако велика опасност као и немогућност здравствене установе да их прими“, казао је др Лалић.

Председник Удружења Ђорђе Бранковић казао је да је превасходни циљ удружења да се прошири свест о тој болести, затим помоћ особама оболелим од дијабетеса тип 2, пре свега саветима, али и превенција, јер у Србији има скоро дупло више људи који имају стање преддијабетеса од оних са дијагностикованом болешћу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI