Широм света се очекују веома високе стопе инфлације и у наредних неколико година, при чему се за 2022. годину предвиђа да ће глобална стопа у просеку износити 7,7 одсто.

То је један од резултата заједничког истраживања немачког ИФО института и Швајцарског института за економску политику, у којем је учествовало више од 100 земаља, објављено је у најновијем кварталном Прегледу економских експерата (ЕЕС), наводи се у саопштењу немачког института достављеног Танјугу.

„Инфлација је стигла у све делове света и ту је да остане. Стопа инфлације која се очекује у 2022. је за око пет процентних поена виша од оне коју је Светска банка објавила за период од 2010. до 2019. године“, каже истраживач ИФО-а Никлас Потрафке.

На питање колике стопе инфлације предвиђају за 2023. и 2026. годину, учесници у анкети су рекли да очекују да ће глобалне стопе у просеку износити 6,2 одсто, односно 4,5 одсто, респективно. Иако то представља пад у односу на очекивану инфлацију у овој години, прогнозране стопе за идућу и 2026. годину су знатно изнад цифре од 2,7 одсто коју је Светска банка објавила за период 2010-2019.

Очекивања за 2022. се значајно разликују од региона до региона. Посебно високе стопе инфлације, од преко 20 посто, очекују се у Јужној Америци, Северној и Источној Африци, и Западној и Централној Азији.

С друге стране, инфлациона очекивања су, глобално поредећи, релативно ниска у Северној и Централној Америци и великим деловима Европе, где је, на пример, очекивана стопа раста потрошачких цена испод 10 процената.

У истраживању о инфлацији учествовало је 663 економиста, наводи ИФО у саопштењу .

ТопПрес/ Извор: Танјуг