Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да држава ради све што је могуће како би ублажила негативне последице кризе која је захватила цео свет, а изазвана је енергетском кризом и ратом између Украјине и Русије.

Он је, говорећи о мерама Владе које је јуче најавио председник Александар Вучић, потврдио да ће сутра бити донето неколико одлука које су превасходно намењене заштити животног стандарда грађана Србије.

„Ограничићемо извоз пшенице, кукуруза, уља и брашна . Свега имамо довољно, али желимо да избегнемо ситуацију која се десила у понедељак, када су четвртину свега што имамо у Србији хтели да извезу. Морамо да водимо рачуна о нашим грађанима и с друге стране како бисмо умирили тржиште деривата држава се у наредних месец дана одриче 20 одсто акциза на гориво“, рекао је Мали.

Додао је да је то мера која је у складу с постојећим законом, с намером ублажавања великог пораста цена на бензинским пумпама.

„Још једанпут показујемо колико се одговорно понашамо и колико водимо рачуна о животном стандарду грађана“, истакао је Мали.

Министар финансија је навео да ће на смањеним акцизама буџет имати смањен приход за око 30 милиона евра месечно, али да јавне финансије могу да издрже тај трошак.

„Губитак само на акцизама је 3,6 милијарди динара месечно, што је огроман новац, односно око 30 милиона евра које држава преузима на себе, као што смо преузели највећи терет кризе када је пандемија ковида-19 у питању и све остале кризе које су нас задесиле. Опет показујемо снагу својих јавних финансија и бригу за грађане“, нагласио је Мали.

Од 15. марта нови рок за субвенције за фискалне касе

Мали је рекао да ће Влада одредити још један рок за субвенције за фискализацију од 15. марта до 5. априла, како би сви који се нису пријавили могли да добију државни подстицај.

„Ми ћемо сутра на седници Владе донети одлуку о новом року за добијање субвенције за набавку фискалних каса. Од 15. марта до 5. априла је нови рок и позивам све оне који се до сада нису пријавили за субвенцију из било којих разлога да то учине“, рекао ја Мали након обиласка фризерског салона „Master class“ на Новом Београду који је ушао у нови систем фискализације.

Он је подсетио да је остало нешто мање од два месеца до краја транзиционог периода преласка са старог на нови систем и да се до сада 130.000 привредних субјеката пријавило за државну помоћ од 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају, а њих 126.000 је добило те подстицаје.

„Онима који нису искористили субвенцију дајемо нову шансу да се пријаве како би добили ову помоћ. Имамо новца у буџету, исплатили смо све исплатићемо и ове нове“, рекао је Мали.

Министар је упозорио обвезнике фискализације да се пријаве што пре како не ризиковали да не уђу у систем фискализације до 30. априла који је последњи законски рок за завршетак тог посла.

Мали је у „Master class-у“ чији власник је Душан Личина проверио како функционише нови фискални уређај и мобилним телефоном уз помоћ QR кода контролисао да ли је салон платио порез на услугу.

„Желим да захвалим Душану. Фризерски салони по старом систему нису били обавезни да имају фискалну касу, по новом систему јесу и хвала ти на ажурности и подршци овом новом систему фискализације у нашој земљи а у циљу ефикасније борбе против сиве економије, како би ти и остали који раде у складу са законом имали мање нелојалне конкуренције и могли да зараде више“, рекао је Мали.

Он је замолио све обвезнике фискализације да се што пре прикључе на Пореску управу да не би чекали последњи дан, јер ће бити велика гужва и сервисери неће бити у могућности да прикључе све обвезнике на систем Пореске управе.

Личина је у своје име и у име Савеза фризера апеловао на колеге да се што пре фискализују.

„Буквално је као мобилни телефон, само што има интегрисан штампач. Ја сам пожурио, јер волим да будем упознат са системом, како не бих дошао у ситуацију да не могу нешто да решим због гужве у систему и кол центру. Ја ћу дотле бити потпуно спреман“, рекао је Личина.

Власник компаније „Галеб“ која је произвођач фискалних уређаја Радослав Веселиновић је рекао да имају довољно нових каса на лагеру и позвао обвезнике фискализације да се јаве и да што пре обаве тај посао како не би чекали април када ће бити велика гужва.

„Ми очекујемо да ће бити до 1.000 инсталација дневно, што значи да стварно нећемо моћи да изађемо свима у сусрет. Зато предлажемо да се одмах јаве, јер сад већ имамо 150-200 инсталација дневно“, рекао је Веселиновић

Обвезницима је на располагању више од 200 модела различитих произвођача нових фискалних уређаја и софтвера који их подржавају.

ТопПрес/  Извор: Танјуг