Министарство државне управе и локалне самоуправе ће ове године издвојити 100 милиона динара буџетских средстава за успостављање јединствених управних места (ЈУМ) у градовима и општинама у Србији, што је 2,5 пута више него претходних година.

МДУЛС је јуче објавило Јавни позив за расподелу средстава у циљу подршке локалним самоуправама и градским општинама за успостављање ЈУМ-а, као једног од омиљених пројеката Министарства, али и градова и општина.

Средства за подршку предвиђена су за адаптације и опремање простора, подизања нивоа техничко-информатичке опремљености и унапређења софтверско хардверске инфраструктуре за успостављање јединственог управног места, саопштило је Министарство.

Градске и општинске управе у Србији које желе да успоставе ЈУМ морају да испуњавају одређене критеријуме и предуслове, који су за овај јавни позив измењени у односу на претходне године.

Оне су сада у обавези да испуне првих пет од укупно 10 критеријума, како би уопште могле да конкуришу за овај пројекат, док преосталих пет служи за допунско рангирање.

Посебну новину међу критеријумима представља планирано увођење нових технологија и софтвера за комуникацију са грађанима, чиме се јача улога приступачне и ефикасне администрације као сервиса грађана.

Министарство је 2018. године покренуло пројекат успостављања ЈУМ-а са циљем повећања ефикасности, делотворности и економичности рада градских и општинских управа, као и поједностављења поступака и процедура, што омогућава смањење административног оптерећења и уштеду времена и новца грађанима и привреди.

До сада је јединствено управно место успоставило 25 градова и општина, а оне локалне самоуправе којима су средства одобрена у неком од претходних конкурса за овај пројекат, не могу поново да конкуришу.

Рок за подношење захтева за расподелу средстава је 14. фебруар ове године.

Детаљи о начину пријављивања и неопходној документацији могу се пронаћи и преузети са сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе на адреси www.mduls.gov.rs.

ТопПрес/ Извор: Танјуг