Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да планирани прелазак на агресивно сузбијање корона вируса значи тестирање и оних који су били у контакту са инфицираним особама, као и оних који су у самоизилацији, а не само оболелих.

Кон је, за РТС, објаснио да са политике заравњења криве, која је садржала ванредне мере, полицијски час, смањење контактака, прелазимо на опцију агресивног сузбијања, а део тога је откривање свих носиоца вируса и смештање у посебне, специјално изграђене болнице.

„То подразумева масовно тестирање. Сви који су били у контакту са особом која је инфицирана ће се тестирати, а исто важи и за оне који су до сада били у самоизолацији, да не би остало да су носиоци вируса и преносили га. Посао је огроман, али омогућује убрзано сузбијање у односу на ранију варијанту да само развлачимо и чувамо животе, јер су тестирани само тешки случајеви“, казао је он.

Указао је да ће сви лабораторијски капацитети земље бити укључени у то, наводећи да има тренутно 10.000 људи у самоизолацији.

Казао је да је потребно планирати посао тестирања како би се смањила могућност заражавања.

„Треба да знамо да имамо чињеницу да од 17 до 5 нема никог на улицама. До тада треба организовати делове домова здравља. Нема више скупљања тестова по кућама“, навео је он.

Кон је рекао да ово подразумева додатни напор, а да су могућности епидемиолошких служби на горњој граници.

Што се тријаже тиче каже да је то најбоља методологија за чување живота, а истовремено мора бити и најзаштићенија.

Објаснио је да је то добро због тестирања у перспективи и правовременог отпуштања оних који имају два негативна теста.

ТопПрес/ Извор: Танјуг