Жика Павловић је Србин за ког млађе генерације уопште не знају, а без њега њихово детињство није могло проћи

Жика Павловић је Србин за ког млађе генерације уопште не знају, а без њега њихово детињство није могло проћи

Љиг – Нема те мајке која бар једном у свом родитељском стажу своје дете није намазала чувеном Павловићем машћу. Многи су се запитали зашто баш носи тај назив и ко је био тај Павловић, а само ретки знају да је у питању доктор рођен и одрастао у Љигу који је ову „помаду“ први пут показао јавности пре више од седам деценија, давне 1947. године.

„Пдијатар Живорад Жика Павловић лекар је постао 1931. године, а специјализирао четири године касније. Уочи Другог светског рата сели се у Београд и постаје руководилац Дома за незбринуту децу у Звечанској и као педијатар лечио је незбринуту децу и ратну сирочад. Много такве деце имало је због лоше хигијене бројне ране, упале и оштећења које је доктор Павловић желео да санира. Након две године експериментисања са различитим састојцима, 1947. године маст која је и данас у употреби без измене оригиналне рецептуре угледала је светлост дана“, рекла је за РИНУ Андријана Срећковић новинарка из Љига.

Маст је прописивана за лечење пеленског осипа и заштиту и лечење дечије коже а због њене делотворности родитељи су га до 1970. године добијали бесплатно, да би га потом апотеке наплаћивале. „Павловићева маст“ била је распрострањена у целој тадашњој Југославији и шире.

„Тајна њене ефикасности и популарности лежи у томе да за 74 године од како је у у потреби није изазвала ни једну алергијску реакцију или контраиндикацију. Између осталог садржи: цинк оксид, ланолин, талк, вазелин, парафинско уље, воду горког бадема, раствор борне киселине и дестиловану воду у различитим размерама“, каже Андријана.

За свог живота др Жика Павловић није заштитио своју рецептуру. Потражња за овим дечијим „леком“ довела је до тога да су многе апотеке и мануфактуре покушале да направењ „своју“ Павловићеву маст што је доста утицало на ефикасност и квалитет а самим тим и на коначан резултат.

Крајем 1997. године такво стање на тржишту подстакло је др Војислава Павловића, сина др Жике да заштити очеву рецептуру и започне производњу Оригиналне Павловићеве масти.
Данас се поред Србије „Павловићева маст“ дистрибуира у још десет земаља и на годишњем нивоу произведе преко 1.580.000 комада.

У улици Војводе Мишића 55 и данас се налази кућа у којој је одрастао др Жика Павловић, а по овом великану и једна улица у Љигу од 1991. године носи назив.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI