Аранђеловац: Санација путева и мостова оштећених у поплавама

Аранђеловац: Санација путева и мостова оштећених у поплавама

У невремену које је прошле године захватило општину Аранђеловац, поплављена су домаћинства, оранице и објекти. Највећа штета причињена је на инфраструктури: путевима и мостовима, па су мештани појединих села тешко долазили до својих кућа. Уз помоћ државе, граде се нови и санирају оштећени мостови.

Пре годину дана, двадесетак мештана у Јеловику, било је одсечено од света. Бујица је однела мост, па су до својих кућа долазили преко греда и балвана. Највише су страховали за безбедност деце.

„Обилазни пут користили смо, два километра, да би дошли до куће. И када је била летина, нисмо могли да збирамо, ишли смо около“, објашњава Горан Лекић из Јеловика.

Данас житељи засеока Лекићи до њива и кућа стижу преко новог моста. Више не страхују да би се поток Ковачевац, током обилних падавина, поново могао претворити у водену стихију.

„Овом пирликом смо дошли до тога да проблем буде решен тим побољшањем и квалитет живота овог дела мештана“, каже Зоран Стојановић, председник МЗ Јеловик.

„Поред изградње новог, савременог по најновијим технологијама, где се користе специјалне арматуре од челика које су отпорне и на корозију, ради се и на уређењу водотокова“, каже Бојан Радовић, председник СО Аранђеловац.

Изградњу и комплетнио уређење моста у Јеловику, Влада Србије, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, финанирала је са педесет милиона динара. Ради се и мост који спаја Јеловик и Вукасовце, а завршен је и пројекат за село Босута.

За санацију последица прошлогодишњих поплава, изградњу нових мостова, уређење речних корита и сливова, Влада Републике Србије, само у Аранђеловцу је уложила 23 милиона евра.

Током ове и прошле године радило се на срђивању свих речних корита у општини Аранђеловац. Приоритет локалне самоуправе нису биле само велике реке, попут Кубршнице, већ и бујични потоци, како се не би поновиле прошлогодшње поплаве.

ТопПрес/ Извор: РТС, Невенка Ђелић

KOMENTARI