Топола – Брз темпо живота, потрага за послом или неке нове животне приче често нас удаље од родног прага и места где смо направили прве кораке. Тако је било и са Милицом и Миленом, али љубав према селу поново  је њих две вратила у Ваганац надомак Тополе где су на дедином имању проводиле детињство.

Фото: ТопПрес

„Овде смо одрасле ја и сестра, сваки педаљ ове земље буди сећања и враћа нас у детињство када смо биле некако најсрећније. Сатима смо се играле на пространим ливадама око куће, скривале се и јуриле потпуно безбрижне и сигурне, јер је деда увек био ту негде и оштрим оком надзирао где смо и шта радимо. Дубоко у нашим срцима остао је аманет ‘недајте да се кућа закључа’ а наш деда је увек имао узречицу ‘ајдемоте’, треба ово да се уради, треба оно и то је у нашим главама увек одзвањало. Много смо биле везане за ово место, много лепих успомена и много љубави још увек је у нашим срцима због тога смо често долазиле овде а сада смо одлучиле и озбиљније да се посветимо дедином имању“, прича за ТопПрес Милица Нешић Станковић.

Фото: ТопПрес

Долазећи на викенд одмор на дедино имање она и сестра су  „пуниле батерије“ од свакодневне јурњаве и градске буке. Због корона пандемије проводиле су све више времена у Ваганцу и управо тад се родила идеја о сеоском туризму.

Фото: ТопПрес

„Корона вирус је у нашем случају заправо донео добро дело, јер смо често биле овде и како смо имале превише слободног времена сређивале смо део по део на имању. Улагали смо и опремали сваки кутак по нашем укусу, сређивали двориште, чак смо и кош где је некада складиштена храна за зиму за животиње преуредили за децу да се ту играју. Све што смо урадиле, првенствено је било за нас и наше пријатеље да овде одмарамо и уживамо заједно са дечицом а онда смо се одлучиле и на корак даље па смо врата нашег сеоског дома отворили и за туристе који су жељни села, природе и тишине“, каже Милена Нешић Павковић.

Фото: ТопПрес

Две старије куће опремљене су у етно стилу, са пространим собама за одмор, у обе куће налазе се кухиње, купатила. Вински подрум породичне куће преуређен је, па се у њему могу одржавати и мања окупљања за љубитеље овог божанског пића.

Фото: ТопПрес

„Наше сеоско туристичко имање ‘Ајдемоте’ се налази на старом путу Топола – Аранђеловац у селу Ваганац у Манојловића крају.   Ушушкани смо  између Опленца, Букуље и Космаја и све је близу за посетити. Обзиром да је Топола туристичко место и да постоји потреба за смештајем све већег броја гостију, свако ко има жељу да се овде смести добро дошао је, минимум два дана па и на дуже. У дане Опленачке бербе примаћемо госте, ту смо за све љубитеље сеоске идиле све док не почну хладнији дани, а онда са туристичком понудом настављамо од следећег пролећа са мноштвом нових садржаја. Прославе дечјих рођендана су нам довеле прве госте, имамо доста планова за нову сезону али, идемо корак по корак“, поручују сестре  и власнице имања за одмор ‘Ајдемоте’.

Фото: ТопПрес

И нема сумње да када се из генерације у генерацију преносе оне  најбоље особине, вера, љубав, слога и рад, онда ће засигурно остати исписана нова страница историје за потомке који долазе.

ТопПрес

Некада кош а сада дечја играоница, Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Идеално место за породичне прославе, Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес