Буџет за 2019. годину. Више новца за војску, полицију и просвету, мање за три министарства

Буџет за 2019. годину. Више новца за војску, полицију и просвету, мање за три министарства

У буџету за наредну годину биће више новца за просвету, одбрану, полицију, али мање за ресоре Синише Малог и кабинете Ане Брнабић, Зоране Михајловић, Милана Кркобабића…, открива „Блиц“.

Већи буџет у 2019. имаће 15 ресора у Влади Србије, а на мање приходе треба да рачунају свега три министарства. Како је предвиђено у документу у који је „Блиц“ имао увид, највеће повећање буџета имаће Министарство одбране (23 милијарде динара), затим Министарство просвете (12 милијарди), Министарство унутрашњих послова (10 милијарди) и Министарство пољопривреде које ће добити седам милијарди динара више него ове године. Значајно повећање имаће и ресор министарке Зоране Михајловић – располагаће са 88,5 милијарди динара, а више средства добиће и министарства Бранка Ружића, Златибора Лончара, Горана Тривана, Ивице Дачића… С друге стране, благо смањење осетиће ресор Синише Малог који финансира Пореску управу, Управу царине, управе за трезор и јавни дуг, као и Министарство за европске интеграције. Највеће смањење буџета у односу на ову годину требало би да очекује Министарство за рад Зорана Ђорђевића.

С друге стране, нацртом буџета предвиђено је и 198,1 милион динара за председника републике, што је тачно у динар колико је буџет Александра Вучића износио и ове године. Истовремено ће Влада добити више новца, планирано је увећање буџета са око 15 милиона динара у овој години на нешто више од 21 милион.С друге стране, кабинети у министарствима имаће мање новца. Тако ће кабинет Зоране Михајловић, уместо 35,3 милиона динара, колико је имао у овој години, наредне добити нешто више од 27 милиона, док ће буџет за кабинет министра Расима Љајића бити смањен са 18,6 на 17,3 милиона динара. За чак 125 милиона динара (на 625 милиона) биће смањен и буџет намењен кабинету министра без портфеља задуженог за регионални развој и јавна предузећа Милана Кркобабића, а нешто мање средстава добиће и кабинет министра Дачића. Буџет ће бити смањен и кабинету премијерке Ане Брнабић, и то за милион и по динара (на 24,3 милиона динара).

Истовремено заштитнику грађана увећан је буџет за скоро 13 милиона динара, затим поверенику за информације од јавног значаја који ће добити 12 милиона динара више и поверенику за заштиту равноправности, чији ће буџет за наредну годину бити већи за пет милиона динара.

Мањи терет на зараде

У буџету за 2019. је повећање свих пензија, у просеку, у односу на 2014, између осам и 13 одсто. Плате у јавном сектору биће веће од седам до 12 одсто. Предвиђено је и смањење оптерећења на зараде, пошто се од 1. јануара укидају доприноси за незапосленост на терет послодавца. Све је то наставак реформи, конципиран да се обезбеди наставак раста економије и бољег стандарда грађана, рекао је министар финансија Синиша Мали поводом усвојеног предлога буџета за 2019.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Сузана Лакић

KOMENTARI