Цело село организује и слави сеоску славу

Цело село организује и слави сеоску славу

Топола – Кад се село сложи онда је све лакше, па тако и организација сеоске славе у којој учествује сваки парохијан. Најпоноснији на своје мештане за које се свакога дана моли је  сеоски свештеник Никола, који је према речима овдашњих мештана ујединио цело село.

„Градња цркве у Загорици је започета пре нешто више од 20 година, од тада и обележавамо славу Свети Врачи којима је црква посвећена. Раније је била пракса да имамо домаћина који спрема славу и ломи колач са свештеником, међутим наш свештеник је то променио и сада смо сви домаћини и сви учествујемо у спремању славе. Цело село долази на службу и сви који то желе остају на ручку који смо сви заједно припремали“, кажу у црквеном одбору.

За овакве прилике ручак се припрема заједнички, ко колико има и колико може толико и учествује.

После службе ручак, фото: ТопПрес

„Мени се јаве заинтересовани који ће дати  донацију, неко се одлучи да цркви поклони прасе, јагње све је добра воља наших парохијана. Ја   направим списак и пар дана пре славе прођем кроз село и покупим браве. Проценимо колико је потребно хране за ручак а вишак продамо кафеџијама за вашар и од тог новца купимо пиће и остале потребштине за гозбу.  Уз то неколико жена у селу преузме обавезу да направе по торту и сервирају храну и ми смо нашу организацију славе одрадили“, рекао је свештеник Никола.

Недавно је у дворишту цркве саграђена сала за ручкове која је опремљена кухињом и комплетним инввентаром.

Изградња цркве, изградња сале као и осликавање цркве финансирају се  од донација мештана као и грађана који су из овог села али су због посла отишли у друго место. Велику помоћ и подршку пружила је и локална самоуправа.

ТопПрес

KOMENTARI