Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Да покренете овај бизнис у Србији треба вам 10.000 ЕВРА, али ћете за своју робу УВЕК ИМАТИ КУПЦЕ
Вести

Да покренете овај бизнис у Србији треба вам 10.000 ЕВРА, али ћете за своју робу УВЕК ИМАТИ КУПЦЕ

foto GZS
27

Производња расада поврћа у Србији постала је уносан посао који тражи пуно рада и улагања, али доноси добру зараду јер за квалитетан расад у нашој земљи увек има купаца.

Пољопривредници кажу да се у овај посао мора улазити постепено. Најбоље кроз хоби док се људи не науче свим вештинама, али и ситницама које су за један добар расадник пресудне. Лош расад, како кажу, може да се прода једном и никад више, а поверење се не стиче лако. За 500 квадратних метара под расадом у пластеницима, који четворочланој породици могу да обезбеде пристојну плату.

Почетна улагања се процењују на 10.000 евра у најјефтинијој варијанти ако се многе ствари ураде сопственим рукама. Треба уложити у пластеник са дуплом фолијом, те у њега постави грејање, затим опремити обично контејнерима где се налази расада, да се купе субстрати и семена чија се цена (1.000 комада) креће од 500 до 12.000 динара за хибридна семена, паре нестану.

Драган Томић, пољопривредник из Руме, каже да се код нас и даље тражи струк расаде више, тако да се сваке године труди да прошири производњу.

– Саветујем људима да крену с основним културама, парадајзом или паприком, уз стално читање стручне литературе и саветовање са искуснијима. Може нормално да се живи од овог посла, мада ја стално улажем, чак и у друге послове, па не знам колика ми је тачно зарада. Кренуо сам од једног малог пластеника, а сада их имам шест, укупне површине 1.500 метара квадратних. Тамо имам само око 30.000 струка парадајза, 40.000 струка паприке и 1.000 струка краставаца – рекао је Томић.

На његовом имању тако ниче 12 врста расаде парадајза, седам врста паприка, три врсте краставаца, неколико врста целера, патлиџана, тиквица, бостана и диња. Ове сезоне парадајз, тиквица и краставац коштаће 40 динара, а парика 30, а Томић сматра да су цене прихватљиве и за продавце и за купце.

Посао у расаднику креће када је најтеже, у јануару, тада се обично обаве три сетве, на почетку, у средини и на крају месеца. Од тог момента расадник захтева сталну негу, проветравање, заливање по потреби, осветљење и прихрањивање. У пролеће креће продаја, а на лето сађење нових култура. На јесен се сади само салата јер она једина може да презими.

Ненад Јањић, инжењер агроекономије, сматра да ће и ове године на тржишту пласман добрих расада бити обезбеђен јер наша земља и даље увози велике количине те робе.

– Не треба људима стварати заблуде да чим им нешто роди, одмах ће узети велики новац. Квалитет је ту пресудан, а иза њега овде мора да стоји велико знање. Сматрам да држава треба да помогне у образовању јер мали произвођач нема новца да плати то знање које му је потребно. Имамо можда двадесетак врхунских стручњака у овој области у нашој земљи, али немамо систем да то знање пренесемо на, рецимо, за почетак, 500 пољопривредника – изјавио је Јањић.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Александар Латаш

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup