Данас је други дан  Васкрса, а ово су обичаји који се везују за овај дан

Данас је други дан Васкрса, а ово су обичаји који се везују за овај дан

Данас се слави други дан Васкрса, за православне вернике који славе по Јулијанском календару, али овогодишњи Васкршњи понедељак је много другачији него иначе

На велику жалост верника у Србији, због актулелне ситуације са епидемијом коронавируса, овај дан ћете морати да проведете у својој кући и без окупљања!

Васкршњим понедељком почиње такозвана Светла недеља, која се сматра продужетком Васкрса. Ова седмица се такође назива и Томина недеља, названа по апостолу Томи.

Ова недеља има и још један врло раширен назив „Бела недеља“, јер спада у „трапаве седмице“, током којих се не посте ни среда ни петак.

Васкршњи понедељак је према византијском обреду први дан Светле недеље, а аналогно према календару западних хришћана, други дан у седмици након Васкрса, будући да им је ускрсна недеља први дан. Тако се Вакршњи понедељак се убраја у покретне празнике.

Будући да се Васкрс слави три дана, васкршњи понедељак је други дан славља.То је, такође дан када се практикују разни обичаји богослужења на тај дан су иста као и за Васкрс.

На пример, војвођанским селима, се задржао обичај поливања девојака на васкршњи понедељак. Наиме, млади момци обилазе фијакерима или каруцама девојке у селу и са собом воде тамбураше или сами свирају, али носе кантицу или ћуп помоћу којег ће полити девојку.

Симболично, поливање водом представља спирање пређашњих девојачких греха, а то такође подсећа и на то како је Исус својим апостолима опрао ноге. Поред тога, сматрало се да што више неки момак полије девојку, значи да је већа шанса да ће је запросити. Након тога, девојка их служи фарбаним јајима, колачима и вином, а понекад заигра с њима и коло.

Иако је обичај да се данас настављају гозбе и весеља, дочекују рођаци, кумови, комшије и пријатељи или родбина из удаљенијих крајева, овај обичај нећете моћи да упражњавате ове године!

Према традицији сваки гост би добијао обојено јаје, а у многим местима би се организовале литије.

У манастиру Хиландар би по завршеној служби рано ујутру монаси излазили из манастирске порте, на челу са иконом Богородице тројеручице и онда би лаганим ходом у поворци, појали сво време тропаре Богородици и обилазили места: Крст цара Душана, спомен место Богородици подигнуто на месту где је угинула мазга која је донела икону Богородице Тројеручице из Јерусалима, костурницу где се чувају кости упокојених монаха, а онда би се враћали у манастир и поново улазе у храм.

Иначе, сутрашњи Васкршњи уторак, према народном веровању, представља једини добар уторак у години. Старији људи верују да ће година бити изузетно родна ако је у среду небо звездано!

ТопПрес/ Извор: Мондо.рс

KOMENTARI