Данас су Митровске задушнице, ево како да их правилно обележите

Данас су Митровске задушнице, ево како да их правилно обележите

Православни хришћани данас обележавају Митровске задушнице, које падају уочи празника Светог великомученика Димитрија због чега се и називају Митровске. Ево који су обичаји.

На Задушнице се у православним црквама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе људи обилазе гробља.

На гробовима се пале свеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за умре. Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви.

Према учењу Цркве, на Задушнице се верници моле у храмовима и на гробљима за покој душа умрлих, а чине и милостињу.

Задушнице увек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

У цркви се на Задушнице помињу и речи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова четвртог века хришћанске проповеди:

„Помозите покојнима и помињите их. Не оклевајте да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих“.

ШТА СЕ „ВАЉА“, А ШТА НЕ

Обичај у Србији је да се на задушнице на гробље односи храна, која се сервира на гробу.

У неким местима на гроб се износи жито, негде се пеку колачи од белог брашна, такозване просфоре, носи се пита, пециво.

На гробље се износе и кафа, вода, ракија, пиво и вино. У неким местима служе се кувана јаја и печење.

Правило је да се носи онолико свећа колико се мртвих помиње.

Верује се да храну са гроба не ваља одбити, јер се сматра за велики грех и увреду мртвима ако би је неко одбио. Довољно је, кажу, да се окуси макар један залогај.

ТопПрес/ Извор: Мондо.рс

KOMENTARI