Дигитални свет- нови предмет за прваке од 1. септембра

Дигитални свет- нови предмет за прваке од 1. септембра

Ученици првог разреда од 1. септембра добијају нови предмет, Дигитални свет, који ђаке треба од најнижег узраста да уведе у свет програмирања.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за Танјуг да тај предмет ученике првог и другог разреда треба да научи алгоритамском размишљању, а да тек од трећег разреда креће „озбиљније програмирање“.

Информатика као обавезан предмет у петом разреду уведена је у школској 2017/18 години и од тада се у вишим разредима основне школе ученици озбиљније баве програмирањем.

„Информатичка писменост наших будућих генерација је већ сада на завидном нивоу“, рекао је министар.

Првацима неће бити повећан фонд часова, јер ће предмет „Дигитални свет“ заменити пројектну наставу.

Идеја је да деца од малих ногу увиде да су дигитални уређаји свуда око нас – код куће, у школи, продавници, улици, на паркингу.

Ученици на часовима „дигиталног света“ неће учити дефиницију дигиталног уређаја већ ће са вршњацима поделити животне ситуације које су их увериле у корисност тих уређаја.

Примера ради, како родитељи плаћају рачуне од куће без чекања у реду, како користе навигацију, проналазе информације које су им потребне – радно време продавнице, временску прогнозу, читају новине.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI