Добра вест за старије суграђане: Ево када ће бити исплата пензија са додатком од 4.000 динара

Добра вест за старије суграђане: Ево када ће бити исплата пензија са додатком од 4.000 динара

Председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ да ће исплата пензија почети од 10. априла са додатком од 4.000 динара за све пензионере.

„То је за њих веома важно, јер су они најсиромашнији део“, рекао је Вучић.

Упитан шта мисли о захтеву Уније послодаваца Србије да се минималне зараде исплате што пре, Вучић је указао:

„Ако неко није у стању од 15. марта до 10. априла да задржи ликвидност и солвентност, онда не знам шта бих вам рекао и ако му је проблем да сачека 10 дана иза тога, да добије тај новац – мининалне зараде…“.

Вучић каже да је циљ да се не отпуштају људи, али да ћемо свакако имати проблем незапослености као и сви други, али у нешто мањој мери.

Наша стопа незапослености после ковида 19 неће бити виша од просечне стопе незапослености у ЕУ, додао је председник.

„Не би нама био проблем да предузетницима и паушалцима, фризерима, обућарима таксистима и другима испатимо тај новац, али знам зашто кажем да је боље да сачекамо још 10 дана, зато што после првог месеца ако виде да се продужи криза на још два или три месеца, без обзира на минималац, отпустиће неки додатних пет одсто људи“, рекао је Вучић.

Каже да хоће да сачувамо људе да би могли да им исплатимо два минималца и да је суштина наших мера да се сачувају радна места.

Наравно да ће бити отпуштања у приватном сектору, а у јавном сектору за сада се добро држимо, додао је Вучић.

Вучић: Најбоље економске мере, примена одмах

Направили смо најбоље економске мере и све се примењују одмах, осим исплате минималних месечних зарада да не би било превара са отпуштањем радника, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Направили смо добар програм којим желимо да сачувамо што већи број запослених, нагласио је Вучић гостујући на РТС.

Председник каже да је ово тешко време и можда најтежа криза за цео свет, много тежа него што је била 2008. године, као и да је поједини пореде са кризом од 1929. до 1933. године.

Истиче да су посебно кризом погођене САД као мотор развоја, као и ЕУ, тако да не предстоји лако време, али да ће Србија покушати да нам за нијансу буде лакше него другима у Европи.

Додаје да је незапосленост у САД била свега 2,4 одсто, да је сада почела да расте и да ће вероватно брзо достићи 10 одсто.

Вучић каже да наша држава нема проблем са ликвидношћу и да жели да избегне отпуштање људи са посла.

„Нагледао сам се притисака и тајкуна и банкара и увек иста прица и колико нам њих данас стоји над главом – пожурите са овим и оним. Свакоме је тешко, а држави је мислите лако, држави која сада нема приходе“, запитао је Вучић.

Додаје да не постоје боље мере од оних које је држава донела и да није тачно да држава расипа новац када хоће да по 100 евра да грађанима.

Вучић напомиње да то богатима не значи ништа, али да другим људима значи

Председник истиче да не постоји стручан човек који може нешто лоше да каже за донете економске мере, као ни ММФ, као и да очекује да ће ММФ прогнозирати за ову годину имати минус два или минус три одсто, али ће рећи да ће Србија у 2021. имати плус осам раст БДП.

Очекују да ће ова година бити узашна, али да ће следећа бити година највећег раста икада, напоменуо је он.

„ММФ ће рећи да ћемо ове године имати минус 2,5 или минус 3 због ковида, а требало је плус 4. Ми ћемо пробати да будемо на минус 1,5 или 1,8 одсто, што ће вероватно бити један од најбољих резултата у Европи, пошто ће Немачка ићи на минуст пет или шест, док ће Италија и Шпанија вероватно ићи на минус 10 до минус 15 одсто“, рекао је Вучић.

Ове године ћемо морати да се боримо и радимо више него икада, поручио је председник Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI