Држава планира да се за прво дете даје од 300.000 до 350.000 динара

Држава планира да се за прво дете даје од 300.000 до 350.000 динара

У борби против беле куге, државе морају да подстичу рађање више деце, да стимулишу младе парове да ступају у брак и да помогну родитељима да ускладе породичне обавезе и посао, поручују учесници форума.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић наводи да ће у наредном периоду у пронаталитетну политику бити уложено преко 200 милиона евра, пре свега како би се омогућила вантелесна оплодња за све заинтересоване парове.

„Намера је да се у наредне две године повећа и једнократна помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара. Такође ове године додељена су средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је 150 милиона више него прошле и пет пута више него 2017. године“, објашњава Гојковићева.

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко каже да Русија у својим односима у свим својим делатностима на међународном плану мисли о породичним везама, о просперитету и државе па и сваке породице.

„Веома је важно да програм ’Светост материнства’ ради да бисмо успоставили породичне везе, породичну традицију на темељу традиционалног појма. И ово је једино решење социјалних па и демографских проблема који сада представљају један од највећих изазова свима“, каже амбасадор Руске Федерације у Београду.

Видљиви резултати

Финансијску помоћ за мере популационе политике, у протекле три године, добила је 161 општина. Неки резулти су већ видљиви.

„Иако је мерна јединица у демографији деценија, радује нас и охрабрује вест да се у првих десет месеци ове године по први пут у Србији родило 612 беба више у односу на исти период просле године“, рекла је Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику.

Више разумевања за породичне обавезе запослених, очекује се и од послодаваца. Флексибилно радно време, на пример, омогућило би родитељима да лакше ускладе посао и родитељство.

„То је нешто што свакако можемо да учинимо. Што наше друштво не кошта ништа, с једне стране пружа могућност руководиоцима да боље ангажују радно време, да буду продуктивнији да радници буду задовољнији, а да у тој свери материнство изађе у сусрет младим родитељима“, каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Позитивна искустава других земља могу користити, али нема универзалног модела за поправљање демографске слике. Свака држава мора да гради свој пут, а ефекти данас предузетих мера могу се очекивати за десетак година.

ТопПрес/Извор:  РТС

KOMENTARI