Ефикасно се изборили са короном – људи су задовољни својом државом, важно да будемо спремни за повратак вируса

Ефикасно се изборили са короном – људи су задовољни својом државом, важно да будемо спремни за повратак вируса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је Србија ефикасно функционисала у борби против епидемије корона вируса, да је испуњен циљ, те да верује да су грађани, када све сагледају, задовољни својом државом.

Сад је економија највећи изазов пред којим се налазимо, оценио је, у емисији „Ћирилица“ на Хепи тв, те указао да се штете због последица епидемије мере милијардама евра и да ће бити потребно годину дана да се врате ствари на стање пре епидемије.

Оно што треба да радимо свакако није оно што се догодило 2008, када је требало одговорити и санирати последице светске економске кризе, јер је тада много људи остало без посла, већ оно што смо радили и како смо се понашали, уз огроман рад и труд, 2014. године, рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да се Србија „отворила“ у правом тренутку и да би се каснило да се економија покренула само седам дана касније.

Упитан да ли су лекари из кризног штаба били за то да Србија још неко време остане „затворена“, Вучић је рекао да је то њихов посао, али да им је, такође, јасно да економија мора да се покрене и да држава мора да живи.

Вучић је указао да током ванредног стања није било несташице ниједне робе, да можда три дана маске нису могле да се купе у свим апотекама у сваком тренутку, али да је то убрзо решено, да је Србија почела да производи квасац, алкохол, хипохлорит…

„Брзо смо се снашли, показали смо ефикасност и оперативност и мислим да су грађани задовољни својом државом. Да ли смо могли боље, сигурно да јесмо… Увек извлачите оно чиме нисте задовољни и оно што бисте могли да промените. Има ствари које бисмо променили, али, да ли смо функционисали ефикасно, да ли смо добро функционисали и да ли смо испунили циљ – мислим да јесмо“, рекао је Вучић.

Неко покушао да искористи исказивање поштовања лекарима

Вучић је рекао да је једина ствар која га је погодила било то што је исказивање поштовања према медицинском особљу у овој тешкој борби против корона вируса неко покушао да капитализује и политички искористи.

Он је додао да је Србија са свих страна света успела да привуче помоћ, што говори и о нашем положају и о политици.

Вучић је казао да је аплауз био нешто најлепше што смо могли да урадимо заједно, да покажемо љубав и поштовање онима који су радили много за нас, који нису видели своју децу и родитеље недељама, који су били у језивим скафандерима сатима.

“Неко је у неком тренутку помислио да то капитализује, да политички искористи неки бес, који је, наравно, када је опасност постала све мања био већи”, казао је он у вези лупања у шерпе.

Вучић је казао да је држава успела да сачува животе старих, а да свој успех није славила, није славодобитно говорила да је постигла одличне резултате.

“Нисмо трчали никакве почасне кругове, јер знамо да нас чека много ствари. Успели смо да сачувамо наше родитеље, а огромна жалост и туга је што 206 људи нисмо успели да сачувамо. То нису само старији, међу њима имам много другова и познаника, млађих, јер болест не бира. Али, најугорженији су били наши родитељи. Та болест ужасно делује на старије, а то се видело на случају Геронтолошког центра у Нишу“, објаснио је он.

„Замислите шта би се десило да смо пустили старе да буду заједно на улицама са млађима у време најјаче епидемије. Колико бисмо имали страдалих и ожалошћених?“, упитао је он.

Указао је да су лекари говорили да би у том случају имали хиљаде, неки чак и десетине хиљаде мртвих.

Навео је да се то види и по примеру других земаља, јер није Шпанија већа од Италије, а у случају Белгије је казао да је она на транспарентан начин бројала умрле од короне.

“Имате људе који су имали поштен однос, а имате и оне који су зарад политичких ствари измишљали чињенице », додао је он.

Вучић је казао да је Србија обавила добар посао, за који је немогуће да је био без грешака, јер смо се по први пут суочили са тим вирусом.

Нагласио је да је поносан што је држава успела да обезбеди помоћ и подршку Кине, Руске Федерације, Норвешке, Израела, Мађарске, али и САД, када су имали највеће проблеме послали су тестове и маске.

„Бескрајно сам им захвалан. Мало се причало о томе у јавности. Са свих страна Србија је успела да привуче помоћ, а то говори о нашем положају и политици. Показали смо ефикасност, добру оперативност“, подвукао је он.

Рекао је да наравно није све урађено без грешака, али су се грешке и мере оне исправљале у ходу.

Каже да се држава трудила да слуша лекаре и да је то функционисало.

„Ја мислим да је за нас важно да се припремимо за будућност и могући повратак овог или неког другог вируса. Сада смо разумели шта значи здравствени систем“, казао је Вучић.

Указао је да је КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, који је био срце тог система обновљен, да је обнова Инфективне клинике почела нешто пре почетка пандемије, изграђен је Клинички центар у Нишу, обновљена Земунска болница, и то је све урађено у протеклих пет година.

Треба саслушати проблеме грађана

Вучић је рекао, у вези са променом одлуке о јавном градском превозу у Београду, на његову иницијативу, мада не треба подилазити ничијем хиру, али да људима, када се види да имају проблем, треба помоћи.

Каже да је био љут због нелогичне одлуке коју су донеле београдске власти, јер је пре шест дана рекао неком од градских челника, некима из владе да није добро решење, али да је проблем ако се не испрати све до краја и да је донето лоше решење за јавни градски превоз.

„Рекао сам им ‘зар не видите да су људи због овога незадовољни’. Не треба подилазити људима, али када видиш да људи имају проблем, дај да помогнемо. Они добро раде, али некада је тешко да гледате ствари као обичан човек, а морате то с времена на време“, поручио је он.

Указао је да разуме лекаре када траже да се у превозу седне на свако друго место, додавши да зна да то неких 3 до 7 одсто неће поштовати, и тиме ће угрозити животе људи.

Рекао је да разуме „клинце“ од 13 до 14 година када играју баскет и негодују што морају да се повуку када крене полицијски час, али да не разуме људе од 50 година и више који позивају старије док епидемија траје да излазе на улице.

„Не могу да разумем ту врсту неодговорности“, додао је он.

Рекао је да је био изненађен одлуком градских власти и замолио да је промене јер нема никаквог смисла.

Казао је да му је засметало, јер је Београд имао фантастичне резултате – уређене паркове, Београд на води све више напредује, уређује се све више фасада и зграда.

„Сада за годину урадимо као 20 година раније“, додао је он.

Упитан за недавну одлуку Владе Србије о забрани ширења лажних информација, рекао је да је знао да није била жеља премијерке да спроводи репресивне мере, већ да заштити струку и животе људи, али да је и знао како ће да буде тумачено, и због тога је рекао да се то промени, што је она одмах разумела.

Казао је да се такве ствари дешавају и да ништа није увек идеално.

Међутим истиче да је задовољан што људи виде да се ова власт борила и да ће се борити још за економију.

„Могу да размисле да ли ћемо пут у прошлост, да имамо излазак из кризе као 2008. или као последње три године“, поручио је он.

Указао је да се неки политички лидери нису понашали одговорно, и да су и вечерас довели 400 људи и угрозили им здравље.

Међутим, каже, нема за шта да их нападне.

„За шта да их нападнем, за псовке и увреде? Напао сам идеју да у један сат сместимо 1,7 милион пензионера у болнице. То је било ужасно. Ми, када смо их пустили 15 до 20 дана после, бринући о њима, рекли им имате седам сати распона а само пола сата да се не би сви у исто време појавили, да не би дошло до заразе, они су нас нападали“, казао је он.

Определили смо се за политички губитак, а да сачувамо животе

Одлучили смо да кренемо у велико тестирање на корона вирус, по чему смо осми у Европи пропорционално броју становника, рекао је Вучић и додао да ћемо по томе колико људи тестирамо стићи и до петог места.

„Ми смо се определили за то да имамо политички губитак, али да чувамо животе људи“, казао је Вучић.

Каже да у земљама где се не тестира довољно то оставља простор да се кад неко умре од короне напише да је умро од било чега другог, а не од тог вируса.

Председник је истакао да ће се у Србији још више тестирати и радити на антителима.

Додао је да је Србија ишла на приступ да имамо велики прилив у болнице и да после, када то издржимо, уследи пад и да добијемо лакше болеснике.

Такође, Вучић је рекао да је Србија проблеме са корона вирусом решила када више није било самоизолације, него су људи са лакшим симптомима кренули у привремене болнице.

„Тада су бројеви кренули да буду бољи. Када смо почели да примамо људе на сајам, а када их је мали број одлазио у болнице, тада сам знао да је битка добијена“, рекао је Вучић.

На констатацију да неки кажу да су државе које су биле у социјализму добро прошле, Вучић је рекао да није само реч о томе, истичући да је већина болница у којима су били смештени ковид пацијенти обновљена.

„Инфективну смо кренули да обнављамо, све смо обновили и последњих пет година, али људи неће да примете…“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI