Грађевина од данас у пуном капацитету

Грађевина од данас у пуном капацитету

Добро је што ће од данас грађевинари почети да раде у пуном капацитету пошто је грађевинска индустрија мотор целе привреде, изјавио је потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић.

И ова криза је показала да треба што више да се ослањамо на домаћу грађевинску оперативу, истакао је Родић у изјави за Танјуг.

„Када ради грађевинска индустрија ради малтене цела привреда“, истакао је Родић коментаришући најаву председника Србије Александра Вучића да ће грађевинари у Србији од уторка почети да раде „пуном паром“.

Родић каже да грађевинари ни сада нису потпуно стали, већ да раде са смањеним капацитетом.

Како је рекао, држава може да помогне и тако што ће дозволити кретање грађевинарима током полицијског часа и то кључним фирмама које раде на инфраструктурним пројектима, а посебно на железници.

Исто тако држава може да помогне грађевинској индустрији тако што ће убрзати царињење робе која је неопходна за радове.

„То су две ствари и мислим да ћемо врло брзо кренути да радимо у пуном капацитету и да ћемо рокове који касне због ове ситуације успети добрим делом да надокнадимо. Тако ћемо повући напред и остале привредне гране“, рекао је Родић истичући да ће се то одмах одразити и на буџет.

Упитан шта ће бити са недовршеним зградама и грађанима који су већ платили за станове, он је рекао да ће се ту мало каснити због недостатка људи који су онемогућени да долазе на градилишта.

Додаје да су посебан проблем грађевински радници из Републике Српске и Македоније и да ће радови на пројектима на којима су ангажовани каснити од једног месеца до неколико месеци.

„Ипак, све зависи како ће организовати градилишта и да ли ће се можда радити у више смена. Можда ће тако и успети да надокнаде тај недостатак“.

Родић је поручио грађанима који су већ платили за недовршене станове да могу да буду мирни ако је реч о зградама које се подижу са уредним грађевинским дозволама.

То ће бити испоштовано и они неће бити оштећени, додао је он.

Нагласио је да је и ова епидемија показала да када ради грађевинска индустрија да ради све, као и да морамо што више да се ослањамо на сопствене снаге, а посебно на домаће пројектне бирое и извођаче.

Ако се ангажују стране фирме онда у овим ситуацијама долази до проблема, док када се ради са домаћом оперативом можда има неких потешкоћа, али свакако мањих него када су то страни извођачи.

„Треба озбиљно повести рачуна да се наша грађевинска оператива и индустрија ревитилазују и унапреде, јер она може да запосли велики број радника“, нагласио је Родић.

Додаје, такође, да у овим условима може да се организује рад грађевинара без неких проблема пошто се радови углавном одвијају напољу и људи су на дистанци, док ако су у питању завршни занатски радови ту су присутне разне хемије и на тај начин се вирус неутралише, а посебно сада када је топло време.

Родић сматра да ова криза неће много утицати на домаће грађевинарство пошто је држава изашла са пакетом мера који обухвата и грађевинске фирме, који ће помоћи грађевинарима да стану на ноге у овим кризним временима.

Каже да ће мере, као што је одлагање плаћања пореза и доприноса, као и кредитни аранжмани и друге, доста помоћи фирмама да дођу до увек потребних обртних средстава.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI