„Хуавеј“ планира отварање дата центра у Крагујевцу вредног 30 милиона евра

„Хуавеј“ планира отварање дата центра у Крагујевцу вредног 30 милиона евра

Сa кинеском компанијом „Хуавеј“ су у току преговори да у Србији отвори свој дата центар, највећи у овом делу Европе. Тиме би овај гигант у срцу Шумадије имао свој центар за складиштење података за јужну и југоисточну Европу. Простор који би у ту сврху изнајмио од Србије је део Државног дата центра у Крагујевцу. Ово је била једна од тема разговора представника наше земље и кинеске компаније у Шангају.

Тамо је у уторак, у оквиру Српско-кинеског пословног форума, потписан меморандум о донацији „Хуавеја“ за развој вештачке интелигенције у Србији.

Платформа за развој вештачке интелигенције део је донације Кинеске агенције за развој међународне сарадње вредне 13 милиона евра, а компанија „Хуавеј“ ће у оквиру те донације обезбедити клауд инфраструктуру, као и платформу за вештачку интелигенцију који ће бити смештени у Државном дата центру у Крагујевцу. Ову опрему користиће држава Србија. А ако „Хуавеј“ одлучи да закупи део простора у Државном дата центру, отвориће и свој дата центар у нашој земљи.

– Данас сам имао ту част да направим први велики корак у изградњи националне платформе за вештачку интелигенцију. Најсавременији рачунарски системи високих перформанси, заједно са софтверском платформом за вештачку интелигенцију компаније „Хуавеј“ биће смештени у Државном дата центру у Крагујевцу одмах по његовом отварању – истакао је у уторак директор владине Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Како је истакао, ови рачунарски системи омогућиће развој најсавременијих услуга е-управе заснованих на коришћењу вештачке интелигенције у складу са Стратегијом Владе Србије за развој вештачке интелигенције до 2025, која се управо израђује, као и даљи развој образовања, истраживања, иновација, науке и економије.

Меморандум о разумевању за успостављање националне платформе за развој вештачке интелигенције потписан је у оквиру посете представника Владе Србије Народној Републици Кини. Потписивању је присуствовала председница Владе Србије Ана Брнабић, као и министри који су чланови делегације Србије.

Државни дата центар у Крагујевцу вредан је 30 милиона евра. Поред њега, постоји и посебан градски ИТ центар, за коју је опрему донирао управо „Хуавеј“, у вредности од два милиона евра. Њено инсталирање у градском центру већ је почело.

Док ће се у градском центру чувати подаци градских управа, јавних предузећа и установа под ингеренцијом локалне самоуправе, Државни дата центар ће у једном, већем делу, чувати податке значајне за државу, док ће преостали, комерцијални део – давати у закуп. Поједини меморандуми о томе већ су потписани.

– Многе државе су се одлучиле да своје податке чувају у другим земљама, док је Србија инвестирала у свој центар – каже Данило Савић, члан Градског већа за иновационе и комуникационе технологије у Крагујевцу. – Да је та одлука оправдана, најбоље потврђују потписани меморандуми о сарадњи са највећим светским ИТ гигантима, попут – „Мајкрософта“, ИБМ-а и „Оракла“ да своје центре за овај део Европе инсталирају у посебним целинама српског Дата центра у Крагујевцу.

Најмодернији у свету

Државни дата центар биће један од десет најмодернијих у свету. У њему ће се чувати подаци од велике важности за државу. Крагујевац је за изградњу објекта од једанаест хиљада квадрата, код Центра за стрна жита, уступио око четири хектара земљишта.

ТопПрес/ Извор: Новости

KOMENTARI