Изводе се радови на уређењу речних корита

Изводе се радови на уређењу речних корита

Топола – Председник СО Топола Драган Јовановић обишао је данас радове на уређењу корита реке Кубршнице. Он се том приликом  сусрео са неколико потешкоћа које отежавају радове. Радове је обишао и директор фирме која изводи радове Игор Вујовић.

Иначе извођач радова је фирма „Водопривреда“ из Смедеревске Паланке.

Према речима Јовановића за сада је потписано уговора у вредности 52.343.ооо динара, што значи да ће се речна корита уређивати и у наредној години.

Радови су почели али постоје потешкоће које ће утицати на ток планираних радова.

„Грађани који су након изливања реке са разлогом тражили помоћ да се овај проблем реши сада када смо дошли и решавамо проблем они неће да нам дају сагласност да се ток реке исправи. Просто је невероватно, али истинито на дужини од неких четири  км, шест тачака је критично јер постоји велико кривудање реке, то је укупно око 150-200 метара које треба исправити што би смањило садашњу дужину корита за скоро један  километар. Једна госпођа неће да чује да се део њене земље узме и исправи река а то је свега неколико ари“, тврди Јовановић.

Ипак неколико домаћина разумело је колико је ова санација речног корита битна, па је уступило своје оранице. Такође власници имања поред реке могу преузети дрва која се секу. Поред овог проблема постоји још један а то је пластични отпад који долази из правца Аранђеловца.

„Од наших комшија из Аранђеловца долази гомила отпада коритом реке нарочито пластичних флаша које су потпуно загушиле корито. На територији општине Топола свака кућа на селу има канту за отпад и нико више не баца пластичне боце у реку, док код наших суседа изгледа није тако. Ја сам и у Скупштини Србије постављао исто питање као и сада ко загађује Кубршницу јер је толико загађена да нема  више ни једног живог организма у њој“, наводи Јовановић.

Он је истакао да ће са овом проблематиком упознати и начелника Републичке комуналне инспекције.

У току седмице започеће се радови на још два речна тока. Предвиђено је да уређеним коритом свој ток наставе и Каменица, Костура, Сува река, Раславица, Млака, Јарменовачка река.

ТопПрес

Грађани долазе по дрва, фото: ТопПрес

 

KOMENTARI