Јабука, кајсија, боровница, у које воће је најбоље улагати?

Јабука, кајсија, боровница, у које воће је најбоље улагати?

ХАЛКБАНК у оквиру своје разноврсне понуде подржава пољопривредне произвођаче инвестиционим кредитима са роком отплате до 10 година. Осим различитих намена финансијске подршке, трудимо се да планове отплате прилагодимо пословању Вашег газдинства, нарочито уколико постоји изражена сезоналност (нпр воћарство).

Ако имате планове да се бавите воћарством или да проширујете постојеће засаде, праву подршку можете наћи у некој од филијала ХАЛКБАНК. У воћарству то подразумева подизање и негу дугогодишњих засада до периода пуне зрелости и експлоатације. Поред припреме земљишта за садњу најчешћа улагања су у садни материјал, системе за наводњавање, противградне мреже, ђубриво, трошкове неге итд.

Приликом рачунања економских показатеља улагања у вишегодишње засаде треба узети у обзир и временски рок експлоатације самог засада који може варирати од 3 године за јагоду до 50 за леску.

У Србији је најчешћи пример да се приходи у воћарству остварују од продаје примарних производа –свежег воћа. Трендови у пољопривреди се из године у годину мењају, и у складу са ценама и тражњом пољопривредни произвођачи прилагођавају воћне врсте и сортимент у који инвестирају.

Када говоримо о вишегодишњим засадима- воћна врста која у првој години од садње почиње да даје пун род, најчешће је у питању јагода. Засади се формирају крајем лета (јул/август) и род дају већ наредног пролећа у пуном капацитету. Век експлоатације засада је оптимално 3 године, када се може заменити новим садницама јагода. Почетна улагања се у засад јагоде процењују на око 10.000 еур/1 ха

У последњих пет година у Србији се повећавају површине под засадима боровнице. Први род се може очекивати већ у трећој години од садње, међутим пуну зрелост и економску исплативост боровница постиже у 7 или 8 години од садње. Боровница је дуговечна биљка и њена експлоатација траје од 20 па до 40 год. Формирање засада боровнице спада у финансијски најзахтевније, са око 50.000 еур /ха али је стабилна цена од стране извозника најчешћи мотив за инвестирање у ову воћну врсту.

Кајсија започиње да рађа након 3 – 4 године и на пажљиво одабраним теренима јер је веома осетљива на мраз. Плодови рано сазревају (јун, јул) и на тржишту постижу добру цену. Оптимална родност засада наступа после 8-9 године старости, када се уз благовремену негу и заштиту могу очекивати профитабилни приноси (учесталост рађања доста варира). Уложена средства се у просеку враћају у седмој години животног века засада.

Заснивање једног хектара трешње (слична је ситуација и са вишњом) захтева улагања од око 6.000 еур/ 1ха. Током раста воћака први род се очекује у 4. години који може да вам врати више од 60% уложеног да би род у 5. години донео нето добит ( враћена вредност инвестиције у потпуности и нето добит) док би успешан род у 6. години узгоја донео прави успех – обезбедио стабилан приход газдинству. Инвестиција у засад најчешће се враћа произвођачу за шест година.

Јабука заузима значајно место у српској пољопривреди. До скора сигуран извоз у Русију, подстакао је српске пољопривреднике да улажу у нове засаде и обнављају старе. Савремена и интензивна производња јабука подразумева и велика почетна улагања (око 30.000 евра/1 ха), али исто тако врло брзо враћа уложено, кроз стабилне високе приносе и тако доноси добит. Већ у трећој години овакав, модеран, воћњак може покрити трошкове одржавања, у четвртој донети 50 % пуног рода. У претходним годинама откупна цена по килограму била је значајно виша, те је повраћај уложених средстава био извеснији и у краћем периоду.

Леска (лешник) почиње да враћа уложено после осам година, а за пун род, који коначно доноси профит, потребно је чекати чак до десете или једанаесте године. Леска вам стрпљење враћа кроз веома дуг век експлоатације који може трајати и до 50 година. Иако дефицитарна воћна врста у кондиторској индустрији Србије, због веома дугог периода уласка у род и неопходног одржавања и неге засада није чест избор пољопривредника. Предност лешника је лако складиштење – није Вам потребна хладњача, већ сува и тамна просторија у којој се плодови могу чувати дужи временски период.

Орах има сличне недостатке у смислу дужег периода чекања до пуног плодоношења, али и предности у погледу ниских трошкова одржавања и добре цене плодова. Веома специфичан податак за засаде ораха је да због квалитета дрвне масе након крчења старих засада, ликвидациона вредност засада надмашује целокупно инвестиционо улагање.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Мирјана Мијаиловић

KOMENTARI