Јавни бележници од данас примају захтеве за оверу потписа

Јавни бележници од данас примају захтеве за оверу потписа

Јавни бележници у Србији од данас примају захтеве за овере потписа бирача, поводом предстојећих парламентарних, покрајинских и локалних избора који су данас расписани за 26. април, саопштено је из Јавнобележничке коморе (ЈКС).

У Србији има 198 јавнобележничких канцеларија, које су већ определиле 540 стручних лица, овлашћених за оверу потписа за изборне листе у складу са Законом о јавном бележништву, као и у складу са законима о избору народних посланика и о локалним изборима.

Према одлуци Министарства правде, јавном бележнику припада накнада од 50 динара са ПДВ-ом, по потпису бирача који подржи изборну листу за народне посланике, изборну листу за покрајинске посланике и изборну листу за градске и општинске одборнике.

Нема никаквих додатних трошкова код јавних бележника за политичке странке и покрете који поднесу захтев за оверу потписа бирача, јер јавни бележник нема право да наплаћује накнаду других трошкова при овери потписа за кандидовање на изборима, попут рада ван радног времена, теренског рада или дневница.

Бележници ће овере потписа обављати складу са одлукама ЈКС према којима су политичке странке, које подносе захтев за оверу потписа бирача за подржавање изборних листа, дужне да канцеларији јавног бележника поднесу писмени захтев ради обављања службене радње ван јавнобележничке канцеларије.

Захтев мора да садржи тачно означено место и датум обављања овере потписа.

Такође, просторије у којима ће се обављати овера потписа морају да испуњавају минимум услова како би се обезбедило законито и квалитетно обављање ове службене радње.

Место где се обавља овера мора бити на територији службеног седишта јавног бележника, односно на подручју основног суда за које је именован јавни бележник.

Бележник који прима те захтеве, заводиће их хронолошки и тачно назначити и датум и време примљеног захтева, наводи се у саопштењу и додаје да ће бележници такође, хронолошки, у складу са примљеним захтевима, излазити на терен.

За подручја четири основна суда у Србији, за која још нема именованих јавних бележника – у Димитровграду, Мајданпеку, Сјеници и Књажевцу, овере ће се обављати у судовима у тим градовима.

На територијама општина у којима нема јавних бележника, али се налазе на подручјима суда за које постоји именовани јавни бележник, оверу потписа преузеће јавни бележник именован за подручје тог суда, а са друге општине у којој постоји канцеларија јавног бележника.

ЈКС је уверена да ће јавни бележници обавити посао овере потписа бирача без примедби на ефикасност и законитост овог процеса.

Истиче потребу да остали послови у јавнобележничким канцеларија широм Србије буду обављани без већих застоја и гужви и док траје поступак овере потписа бирача, упркос томе што ће велики број запослених у јавнобележничким канцеларијама бити ангажовано на оверавању потписа бирача.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI