Јовановић: Кризни штаб разматрао нове мере и процедуре

Јовановић: Кризни штаб разматрао нове мере и процедуре

Кризни штаб је данас са стручних аспеката разматрао процедуре и протоколе који ће бити у примени у наредном периоду, с обзиром на повећан број случајева позитивних на ЦОВИД 19 и повећан број грађана са симптомима заразе корона вирусом, казала је директорка Института “Батуту” Верица Јовановић после седнице штаба.

Она је за ТВ Прва рекла да се у рад укључују домови здравља који ће интензивно прегледати грађана код којих постоје симптоми.

“Они ће сад моћи, уместо да се јавјају кол центрима, да дођу у делове домова здравља који су означени за ову врсту симптома и да их лекар у тим здравственим установама прегледа”, каже Јовановић.

Како је рекла, најчешће ће се радити анализа крви, по процени лекара и рендген плућа, а радиће се и епидемиолошка процена и пратиће се контакти са којима је била особа позитивна на корона вирус.

Упитана како се прате контакти, Јовановић је прецизирала да се то ради преко службе епидемиолошке заштите у институтима и заводима за јавно здравље којих је у Србији 25, а једна од њих је и Институт “Батут”.

„У претходном периоду су тестиране само особе са израженим симптомима, попут повишене температуре изнад 38,5 или 37,5“, каже Јовановић и наводи да Србија прати препоруке СЗО о повећаном броју тестирања, да се сада тестирају и грађани који нису били у зараженим подручјима у иностранству.

Нагласила је да важна тријажа на нивоу домова здравља, али и прецизирала да болнице и даље остају места у која одлазе особе које имају проблема са дисањем, док они са блажим симптомима иду до дома здравља.

Јовановић је рекла да здравствени радници представљају приоритет и да ће бити направљен план њиховог тестирања.

Објаснила је да, ако се појави један случај заразе у колективу, то не значи да цео колектив мора у изолацију од 14 дана, већ само ако су били у непосредном контакту.

Јовановић каже да су симптоми коронавируса повишена температура, гребање у грлу и кашаљ, као и општа малаксалост и евентуално главобоља.

Навела је да су Београд, Ниш и Ваљево градови у којима се интензивно прати ситуација, али се ситуација прати и на целој територији Србије.

Упитана када би могла да се заврши епидемеија ако се примењују све мере, Јовановић каже да треба пратити бројеве и када они буду почели да падају биће могуће предвидети крај епидемије.

„Важна је примена свих мера“,нагласила је Јовановић.

Стефановић: Сутра кризни штабови о мерама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је да ће сутра заседати кризни штабови за борбу против Ковида 19, којим ће председавати председник Србије Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић, на којем ће бити донете нове мере.

У питању је састанак Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду.

Стефановић је за РТС рекао да председник, влада и стручњаци заједно заседају и процењују које су то мере које треба применити како би се на најбољи начин заштитили животи људи.

„Процењујемо све, стање и број новозаражених, капацитете здравствених установа и капацитете државе. Ми ћемо сутра поподне имати заједнички кризни штаб, којем председавају председник и премијерка и биће донете мере“, рекао је министар.

Стефановић је истакао да је свако министарство из свог домена предлагало мере које би могле да се примењују, у случају да мере морају да се пооштре, а које ће на најмање инвазиван начин утицати свакодневне животе људи.

„Људи треба да верују држави. Све мере доносимо озбиљно и одговорно. Не да бисмо људима отежали животе или им напакостили, већ да сачувамо животе”, рекао је Стефановић.

Ако успемо да се изборимо да немамо превелико повећање број новозаражених, да сачувамо животе, успели смо у једној великој ствари, поручио је Стефановић.

ТопПрес/ Извор. Танјуг

KOMENTARI