Како паушалац подиже корона минималац и да ли се плаћа додатни порез

Како паушалац подиже корона минималац и да ли се плаћа додатни порез

Управа за трезор почела је јуче исплату минималних зарада за запослене у приватним фирмама које су се пријавиле за помоћ државе. Први од три минималца, који износи нешто више од 30.000 динара, добило је 1.051.000 запослених, а за ту намену држава је уплатила 32 милијарде динара на рачуне 232.000 предузећа која су се пријавили за помоћ, пише Нова економија.

Појавиле су се недоумице код предузећа и предузетника како новац подићи и да ли је предмет опорезивања. Порески стручњаци су сагласни да је сваки пренос овог типа опорезив, само је питање на који начин.

Цонфида таx одит цонсултинг је у упутству указала да се директна давања евидентирају као опорезиви приход. У компанији Паушал казали су да уколико сте предузетник који води књиге и исплаћује себи плату, онда се овај минималац посматра на тај начин, опорезује се регуларно као плата. Уколико сте предузетник паушалац, порез и доприносе плаћате по пореском решењу и немате додатна опорезивања.

Оно што је важно, ако сте паушалац, новац са наменског рачуна на који је легло 30.000 динара не може се пребацити на предузетнички, већ се новац мора пребацити на лични рачун. Шифра плаћања је 241, позив на број остављате празно.

Истиче се да је послодавац дужан да средства добијена по основу директних давања искористи искључиво за исплате зарада и накнада зарада запосленима и то тако што ће новчана средства пребацити на рачун запослених, истиче Цонфида таx одит цонсултинг у свом упутству о антикризним мерама државе.

Како се наводи, није предвиђена могућност да се средства исплате запосленима у готовини.

Такође, уколико послодавац не искористи примљена директна давања за исплату зараде запосленима, након завршетка примене мера у складу са Уредбом, односно 15. августа 2020. године, неискоришћени износ средстава биће враћен у буџет. Дакле, ово важи за све, без обзира да ли сте велико предузеће или паушалац.

„Када у мају добијемо повраћај за априлске плате, на нашем посебном рачуну користићемо тај новац за исплату мајских плата (а остатак маја платити с нашег рачуна) или ћемо платити само разлику за април и након што примимо новац од државе га користи да би платио остатак?“

Ово је једно од питања упућено пореским стручњацима, на које су у компанији Цонфида одговорили да није прописано како се то мора учинити.

„Према нашем мишљењу можете бирати између ове две опције по вашој вољи. Имајте на уму да средства са посебног рачуна могу бити уплаћена само запосленима и не преносите та средства на редовне рачуне“, истиче се.

ТопПрес/ Извор: Блиц

KOMENTARI