Кечкеметска ружа се боље исплати кад прође кроз казан за ракију

Кечкеметска ружа се боље исплати кад прође кроз казан за ракију

Топола – Овогодишњи род кајсије по свему судећи код већине домаћина завршиће у казану за ракију. До те одлуке воћари су дошли због ниске цене овог воћа која се ових дана креће од 30 – 40 динара за килограм. Један од њих је и Мирослав Јевтић који гаји сорту Кечкеметска ружа на површини од 70 ари.

„Цена је на почетку бербе била око 60 динара, сада је спала на 30 динара. Већи део рода  је завршио на земљи јер кајсија брзо умекшава, почиње да губи и на квалитету јер је било града а сада имамо и кишу која ће додатно да смањи квалитет. Очекивао сам око седам тона принос али је и ту мало подбацила тако да ће бити мање а сигурно ћу око три тоне ставити у казан и испећи ракију“, рекао је за ТопПрес Мирослав Јевтић из села  Митровчић.

Мирослав Јевтић, фото: ТопПрес

На овај корак Мирослав се одлучио јер, како каже боље се исплати кад се преради.

„Да је продам у свежем стању ту је никаква зарада, једино ми остаје да испечем ракију и да је тако продам. Кајсија даје добру ракију изузетног квалитета тако да ћу имати сигурно 400 – 500 литара ракије, за коју има више интересовања него за свежом кајсијом“, сматра Јевтић.

Од кајсије ће бити добра ракија, фото: ТопПрес

Према његовим речима литар добре кајсијеваче се продаје по цени око 1.000 динара за литар, па је у том случају зарада солидна. Међутим, овај домаћин стрепи да би ове  године могло бити проблема, јер се већина домаћина одлучује за прераду у ракију па би  се  на тржишту могле појавити  веће количине овог пића а самим тим  дошло би и  до пада цене.

ТопПрес

Кајсија због ниске цене иде у прераду, фото: ТопПрес

 

KOMENTARI