Кесеровић: Ове године мањи род воћа од пет до осам одсто због лоше заштите у прошлој години

Кесеровић: Ове године мањи род воћа од пет до осам одсто због лоше заштите у прошлој години

Род воћа ће ове године бити мањи од пет до осам одсто јер прошле године због ниских цена није примењена неопходна заштита, пре свега малина и шљива, рекао је професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић.

Он је агенцији Бета казао да смањен род има и једну добру страну за произвођаче, а то је да цене могу бити веће него прошле године.

„Укупан род воћа у 2018. години био је, како се процењује, око 1,4 милиона тона, од чега је извезено око 45 одсто и остварен девизни прилив од око 600 милиона долара“, рекао је Кесеровић.

Воће је, према његовим речима, перспективна грана пољопривреде, јер се међу десет пољопривредних производа који се највише извозе налазе три врсте воћа.

„Малина је на трећем месту, јабука је на четвртом-петом, вишња на седмом-осмом, а бресква на 11-12. месту листе највише извезених пољопривредних производа“, рекао је Кесеровић.

Додао је да су од 72 пољопривредне задруге, чак 21 одлучиле да се баве производњом и прерадом воћа и добиле подстицајна средства.

Кесеровић је оценио да Србија није искористила све потенцијале за узгој воћа и да би требало да шири засаде крупноплодне вишње која може да се извози у смрзнутом стању, трешње која је у дефициту у Европи, лешника, ораха и боровнице.

Он је казао да треба утврдити и зашто је слаб извоз суве шљиве јер укупне количине „не прелазе оне које су извожене у кнежевини Србији“, а то је од 3.000 до 4.000 тона.

Сува шљива се, како је рекао, сада највише извози у САД и Француску, а из непознатог разлога је изгубљено европско тржиште.

„Требало би утврдити шта је разлог за мали извоз суве шљиве у европске земље, може бити да технологија сушења није у складу са прописима тих земаља“, рекао је Кесеровић.

Истакао је да временски услови за сада погодују воћу јер је хладно и неће раније него што треба покренути вегетацију као топло време у јануару прошле године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Ivana 2 godine

    Mnogo manji prinos profesore ove godine.Višnja ako ne više 50 % manje a sve zbog ne primjenjene zaštite,šljiva je za nijansu bolja od višnje.Toplički kraj.