Ко је уплатио аранжман до 15.марта имаће право на заменско путовање до краја 2021.

Ко је уплатио аранжман до 15.марта имаће право на заменско путовање до краја 2021.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је јутрос да ће уредбом Владе сви путници који су уплатили аранжмане до 15. марта ове године, имати право на заменско путовање које могу искористити до краја 2021. године.

„Уговори ће бити покривени гаранцијама путовања, односно гаранцијама осигуравајућих кућа – полисама осигурања“, казао је Љајић за Радио-телевизију Србије.

Он је додао да држава на сваки начин жели да заштити око 500 хиљада људи који су до назначеног датума уплатили своје аранжмане.

Љајић је објаснио да нови уговор, који ће путници потписивати са агенцијом, подразумева да се обави на истој или другој дестинацији, по договору две стране.

„Његова вредност у сваком случају не може бити мања него вредност уплаћеног аранжмана до 15. марта“, указао је министар.

Такође, каже, као опција стоји и повраћај новца, који је агенција дужна да реализује 14 дана након 31. децембра наредне године и додаје да је већ сад решено око 123 хиљаде случајева тако што су путници прихватили понуду агенција или је новац враћен.

Према речима Љајића, још нико не зна на глобалном нивоу када ће се и на који начин отварати границе, те с тим у вези износи препоруку да грађани ове године одмор или барем један његов део проведу у земљи.

Дефинитивно је препорука епидемиолога да се остане овог лета у Србији. Шта је са онима који су аранжман уплатили још почетком године? Да ли ипак постоји шанса за путовање барем крајем лета? О овим темама за РТВ је говорио и Александар Сеничић, директор ЈУТА.

Потврде решење да се сачува новац путника и опстану агенције

Потврде о заменским путовањима може да преузме око 240.000 грађана који су уплатили путовања до краја ове године, каже Сеничић и истиче да је уредба Владе Србије, која предвиђа ваучере за оне који не могу да путују због пандемије коронавируса, донета како би се сачувао новац путника, али и радна места туристичких радника и омогућио опстанак агенција.

Сеничић је навео да је много агенција већ уплатило новац путника иностраним партнерима који тај новац сада не могу да врате.

„Ово није идеално решење за туристичке агенције, ни за путнике. Има путника којима то неће одговарати. Дакле, можемо да омогућимо да се путовање реализује у наредних 18 месеци“, рекао је Сеничић за ТВ Б92.

Он је објаснио да ко не може да путује или му замена никако не одговара, може да почев од 1. јануара 2022. тражи повраћај новца који ће агенција бити дужна да му исплати у року од 14 дана од дана подношења захтева.

“Верујем да ће агенције, ако буду у могућности, моћи да исплате и раније“, навео је Сеничић.

Додао је да је ова уредба донета по узору на друге земље ЕУ, пре свега на Немачку као једну од најуређенијих, те Грчку у коју иде највећи број путника из Србије.

„Ако би сви тражили новац сада, већина агенција би престала да постоји. Агенције имају полисе осигурања од инсолвентности које покривају губитак од 200.000 до 400.000 евра, али та полиса не може да се искористи у овом тренутку. Штитимо права путника, јер би у овом тренутку остали без свог новца“, навео је Сеничић.

Потврде о заменским путовањима издају туристичке агенције, а не држава.

Како је објаснио, уколико је неко уплатио аранжман у одређеном периоду сезоне, моћи ће да користи исти објекат и исту дестинацију ове или следеће године у ово време.

„Уколико, рецимо, желите нешто скупљи аранжман, јер сте платили предсезону, а желите да замените за одлазак у сезони, можете да доплатите. У обрнутом случају, уплатили сте, на пример, август, а идете у септембру,добићете нови ваучер умањен за разлику новца“, појаснио је Сеничић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI