Кон: Наредне седмице најјаче убрзање ширења вируса

Кон: Наредне седмице најјаче убрзање ширења вируса

Наредна седмица биће најбитнија, јер се тада може очекивати најјаче убрзање ширења корона вируса, док ће у петој недељи епидемија полако доћи до врха, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон и додао да је за сада ситуација „солидна“.

Кон је објаснио да смо захваљујући мерама успели да за 6, 7 дана да успоримо вирус и његово очекивано убрзање.

„Чекају нас две тешке и важне недеље, можда и трећа где ће стално бити повећавања броја пацијената, то нису пријатне вести али много зависи од нас и важно је да издржимо тих пар недеља које су најважније“, рекао је он.

Кон је на веб конференцији „Ту смо“ у организацији Форума пацијената Србије истакао да је потребна „гвоздена дисциплина“ и да смо до сада могли да пратимо ситуацију, односно тачно да знамо ко се од кога заразио.

Истакао је да се наредне две недеље може очекивати повећање броја оболелих, али и смртних случајева.

„Нажалост ситуација је очекивана и таква каква јесте. Претња и даље постоји. Јако је важно да посебно у наредне две недеље имамо гвоздену дисциплину“, рекао је Кон.

Говорећи о збрињавању на Сајму он је објаснио да ће на сајам ићи само они који већ имају дијагнозу или су раније лежали негде па су у завршној фази инфекције и имају лакше симптоме.

Упитан када ће Сајам бити спреман и да ли су већ пребачени први пацијенти, он је рекао да је све спремно и да нема информацију да су пацијенти почели да тамо одлазе.

Навео је да је изузетно важно да хронични болесници узимају терапију и поштују савете и не излажу се ризицима.

Др Кон је казао да је важно масовно тестирање, а говорећи о разлици између карантина и изолације, објаснио је да је карантин намењен искључиво за здраве људе, првенствено оне који долазе из иностранства.

„У њему су потпуно здрави људи али постоји могућност да ће у наредних 14 дана испољити неке симптоме. Изолација је потпуно нешто другачије. Ми морамо да имамо изолацију која је болница за најлакше болеснике, за оне који евентуално имају врло лаке симптоме па им се погорша, да могу да буде пребачени у болницу“, објаснио је др Кон.

Упитан да ли се може очекивати да грађани одбијају да иду у смештај на Сајму он је рекао да је у свим великим епидемијама увек било избегавања и ирационалног понашања, чак и претњи, напада, неконтролисаног страха.

Наводи да бити у изолацији на Сајму нема ништа лоше, и да ће сви имати одговарајуће услове и медицински надзор.

Упитан о броју заражених он је казао да се ће се након спроведене анализе знати прецизнији број.

Кон је рекао да је важно да се поштују мере које се односе на заштиту и да је веома важно да не дође до заразе које би се пренела масовније на здравствене раднике.

Такође је подвукао да колико је важно да се заштите медицински радници, толико је битно да корона не уђе у геронтолошке центре јер би онда велики број старих људи завршио на респираторима.

Упитан да ли се може упоредити озбиљност ситуације из 2009. године када смо имали пандемијски вирус грипа и сад он је казао да смо тада вирус дочекали потпуно спремни.

„Већ смо вирус били упознали, била је Универзијада, било га је током лета и знали смо да је благ. Корона вирус није благ ако 20 одсто даје клиничку слику која захтева болничко лечење, а шест одсто је на респираторима. Код пандемијског грипа, видели смо да је био благ али смо прошли школу“, рекао је др Кон.

Он је додао да је у заштити до корона вируса битно јачање имунитета, што подразумева најпре довољно сна, правилну исхрану, избегавање дувана…

У току је прва веб конференција под називом „Ту смо“, коју организује Форум пацијената Србије, а на којој медицински стручњаци говоре о корона вирусу и о његовом утицају на друге болести.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

 

KOMENTARI