Кон: Сигурно ће остати забрана окупљања, други талас на јесен

Кон: Сигурно ће остати забрана окупљања, други талас на јесен

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да сада сигурно излазимо из епидемије, али и да је на јесен сигуран други талас.

„Сигурно да можемо да очекујемо на јесен или позну јесен или зиму следеће године други талас“, рекао је за ТВ Прва Кон.

Он је поновио да морамо да се вратимо у живот, али да би било врло лоше да се поново јаве обољевања и убрзање преношења вируса.

„Све зависи да ли ћемо поштовати мере или не. Оног момента када се буде скинуло ванредно стање и забрана кретања, тада ћемо видети колико смо способни да поштујемо мере. Сигурно је потпуно да ће бити забране окупљања на јавном простору“, истакао је Кон.

Ствар није готова, опуштање нас угрожава, не смемо дозволити други талас

Члан Републичког кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић, назначио је као потенцијално опасно било какво опуштање и недостатак дисциплине и указао на грешку коју су начиниле поједине земље у Европи.

„Не би смели да направимо грешку као неке земље које су објавиле да су завршиле са пандемијом, па се јавио други талас. То се дешава ако попусти пажња и концентрација и ако немамо више гвоздену дисциплину и озбиљан однос“, рекао је Тиодоровић.

Како је навео за РТС, услова за то има, јер долазе празници које људи желе да проведу у већим групама, напољу, у природи, што је оценио као ризично.

„И требало би проценити на Кризном штабу Владе, да ли тај део око празника треба да буде под рестрикцијама, можда блажим, можда истим. Ако то не урадимо, мислим да ћемо бити озбиљно угрожени“, навео је епидемиолог и додао да је после неких изјава колега и представника власти претходних дана, како каже, осетио да је пажња попустила и да се сматра да је ствар завршена.

„Није завршена“, закључио је Тиодоровић.

У Србији је јуче регистровано 207 нових случајева, а преминуло је још пет особа од вируса корона. У болницама се лечи укупно 3165 пацијената. Тестирано је 3.563 особа, што значи да је до сада укупно тестирано 54.887. Од коронавируса у Србији до сада су укупно 144 пацијента преминула.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI