Мали о обећаних 100 евра: Они који желе да донирају тај новац могу увек то да учине, а ми нећемо одустати од исплате

Мали о обећаних 100 евра: Они који желе да донирају тај новац могу увек то да учине, а ми нећемо одустати од исплате

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да Влада Србије неће одустати од исплате по 100 евра свим пунолетним грађанима упркос критика Фискалног савета да та мера није економски оправдана и социјално фокусирана.

Он је на конференицји за новинаре представљајући гаранцијску шему за кредите пословних банака привреди рекао да је исплата по 100 евра грађанима део пакета за помоћ ради смањења штетних последица од пандемије вируса ковид-19.

„Желимо да грађанима олакшамо излазак из кризе, а такве мере су предвиделе и развијеније земље од Србије, попут САД, Хонг Конг и Сингапура“, рекао је Мали.

Додао је да је та мера оправдана и са економског становишта јер ће се новац потрошити за куповину роба и услуга, а тиме се покреће економија. Истакао је да они који желе да донирају тај новац „то могу увек да учине“ .Мали је рекао да се буџет пуни мало изнад плана, да је јуче урађен пресек за последњи месец и да се по основу акциза, пореза на доходак, пореза на додату вредност у буџет слило 33,8 милијарди динара, а да је план био 34,5 милијарди динара.

„У наредном периоду очекујемо смањен прилив због одлагања пореза и доприноса на плате, пореза на добит предузећа, али без бриге за ликвидност јер имамо потпуну контролу трошкова и нећемо угрозити макроекономску стабилност“, рекао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Курир.рс, Бета

 

KOMENTARI