Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Милија је био директор фабрике и судски вештак, а онда је све напустио: Вратио се у прадедовину и обновио стари виноград. Ево како сада живи
Вести

Милија је био директор фабрике и судски вештак, а онда је све напустио: Вратио се у прадедовину и обновио стари виноград. Ево како сада живи

foto top pres
30

Крагујевчанин Милија Маринковић, дипломирани хемичар, бивши директор познате фабрике и судски вештак, обновио је прадедин виноград из 1923. у родном селу Лужнице и постао винар. Каже, у Шумадији се виноград не затире, него преноси са генерације на генерацију.

У томе му је помагао пресрећни отац Милан, старина који је због винограда заборавио да му је 80 година и који је све стубове за шпалир спремио и дотерао у њиву. Производњу вина ће наследити Милијин син Маринковић је дипломирао хемију, специјализирао органску хемију, био директор фабрике коже “Партизан”, а сада је судски вештак за кожарску технологију и заштиту животне средине. Поред тога, бави се уградњом опреме за артеријске бунаре и индивидуалне водоводне системе. Много ради.

– Али, иако имам посла на неколико страна, то што сам рођен на селу вуче ме њему. Одрастао сам у кући која је одвајкада имала виноград, мој прадеда посадио је свој 1923. године, моји су били винари, па ни ја нисам одолео. Дуго сам само о томе размишљао. Пре две године искрчили смо стари виноград и на радост мог оца посадили нови. Већ прво вино дало ми је подстрек да наставим – прича Милија.

А до винограда Маринковића у селу Лужнице, у крају познатом као Рајац, стиже се Карађорђевим путем, крај кога је била и вождова механа на врх брда.Виноград је на 60 ари, а засађен је винским сортама грожђа – каберне, прокупац и тамјаника. У првој години рода Маринковићи су имали око 500 литара вина. То је за ову старост винограда одличан принос.

– На српском тржишту је све већа тражња за домаћим, здравим вином. Купац жели да види где је расло воће од кога су прављени џем, сок, вино и ракија. Све се више тражи квалитет, са минималним присуством “хемије” и ја ћу уживати у томе да правим квалитено вино, као што су и моји преци правили – каже Милија.

Баш као и ти преци, Милија је са оцем, рођацима, комшијама и лужничким свештеником, недавно на Светог Трифуна обишао виноград, залио лозу вином, орезао прве чокоте и помолио се за добар род.

Његов отац Милан каже да је срећан што породица после толико година опет има виноград.

– Волим виноград, али то ти је велики господин, много тражи. Кад га прскаш, неће по јаком сунцу, а неће ни када нема сунца. Ко воли да ради, виноград да сади, одавно се зна. У моје време било је довољно дедино и очево знање о лози и вину, а сада се виноград још више погосподио, па тражи веће образовање. Али, има ко има и знања и воље, хвала богу – смешка се старина.

Верује да ће се у њихов крај виноградарство вратити на велика врата. Као у време Карађорђа Петровића који је такође био винар.

ТопПрес/ Извор: Марија Раца

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup