Најављена једнократна помоћ пензионерима од најмање 4.000 динара

Најављена једнократна помоћ пензионерима од најмање 4.000 динара

У наредних месец дана биће обезбеђена једнократна помоћ пензионерима у минималном износу од 4.000 динара, најавила је премијерка Ана Брнабић на конференцији за новинаре поводом коронавируса.

Ана Брнабић је рекла да је то изузетно важна мера и да ју је председник Александар Вучић замолио да се из буџета издвоје додатна средства за помоћ и подршку пензионерима, како би се они осећали сигурно.

Премијерка је рекла и да је јуче донета одлука да се уложе додатна средства у висини од 24 милијарде динара у капиталне пројекте, односно у инфраструктуру, како би се стимулисао раст и како би се убрзала имплементација програма „Србија 2020–2025“. Мере су донете да би се превенирали негативни ефекти коронавируса на економију и привреду.

Брнабићева наводи да је добро што је у последњих неколико година рађено на томе да постоји повећана дисциплина, више одговорности и на републичком и на локалном нивоу.

Рекла је да ће, по светским извештајима и неким најконзервативнијим проценама, пандемија коронавируса имати утицај на светску економију, те да ће глобални раст бити смањен за макар 0,5 одсто.

Указала је да су у Србији најугроженији сектори туризам, транспорт и логистика.

Када је реч о туризму, подсетила је да је Влада почетком фебруара донела одлуку да из буџетске резерве издвоје додатна средства за додатних 60.000 ваучера за грађане.

„Тако да је подељено 160.000 ваучера, како бисмо ублажили мало то што нећемо имати једнак прилив страних гостију. То је мера за сада“, рекла је Брнабићева и додала да ће сутра разговарати са свим хотелијерима о проблемима и начима за ублажавање евентуалних последица.

Брнабић је истакла да је повећање инвестиција, јавних и приватних, увек најбољи лек против успоравања раста.

У том смислу, подсетила је да је Народна банка Србије јуче смањила референтну каматну стопу на 1,75 одсто, као и да је одлучила да сузи коридор својих основних каматних стопа са плус/минус 1,25 процентних поена на плус/минус 1,0 процентни поен у односу на референтну каматну стопу.

„С обзиром на ниске инфлаторне притиске, очекујем да мере омогуће раст кредитне и привредне активности у приватном сектору“, рекла је Брнабић.

Додала је да сви сви инфраструктурни пројекти у Стбији теку по плану, нема кашњења, фирме раде добро, а радници су на терену.

Премијерка је нагласила да се одржавају дневни састанци са представницима трговинских ланаца у земљи и да роба на рафовима има довољно те апеловала да грађани не стварају залихе.

Брнабићева је рекла да је данас такође имала састанак са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем који ју је обавестио да на тржишту има довољно свих пољопривредних производа.

Светска банка понудила Србији 20 милиона долара помоћи

Светска банка се јутрос јавила Влади Србије са писмом да има на располагању додатних 20 милиона долара уколико је Србији потребно за отклањање последица коронавируса, изјавила је Ана Брнабић и додала да је и Кина понудила Србији додатне маске и другу заштитну опрему.

На питање новинара да ли ће Србија затражити финансијску помоћ од неке земље или међународне финансијске организације, премијерка је рекла да за тим тренутно нема потребе пошто држава има довољно својих средстава, због свега што је по питању финансија урађено у претходном периоду у земљи.

Каже да је СБ понудила додатна стредства за било какве хитне мере за отклањење последица ширења корона вируса.

„Из Кине су се јавили и понудили, ако је сада нама потребно додатних количина маски, заштитне опреме и тестова, да ће нам послати уколико буде потребе и још смо у контакту са њима“, навела је Брнабићева.

„Србија се још од 2014. припремала за кризна времена“, рекла је премијерка, подсетивши да су од тада постигнути значајни резултати „по питању финансијске дисциплине, дефицита, јавног дуга“ који данас износи око 48 одсто БДП-а и друго.

Ускоро правилници за компаније

Ана Брнабић је изјавила да ће Влада Србије у договору са Привредном комором Србије данас направити коначне Правилнике за компаније о даљем поступању због коронавируса, наводећи да у неким секторима запослени могу да раде од куће.

Брнабићева је, одговарајући на питање како да се не умањују зараде запсленима који су, не својом кривицом, у изолацији, навела да се размишља о томе, те додала да ће такве информације бити доступне преко инфо сервиса Привредне коморе.

„Током дана ћемо имати тачан Правилник о томе како се све фирме понашају у таквим ситуацијама. Ми смо добили и дописе од синдиката, ја сам договорила да се, уколико има потребе, нађемо са њима и реагујемо“, рекла је Брнабић.

Како је навела, има различитих индустрија које се у овим околностима имају различите опције.

„У неким секторима је у реду да људи раде и када су у самоизолацији. Сектор услуга, ИТ, они могу да раде од куће, модерне технологије то дозвољавају, а неки ће другачије. Данас ћемо се са ПКС направити коначне Правилнике за све секторе и за све компаније и онда ћемо сести са синдикатима да видимо заједно шта можемо да радимо“, рекла је Брнабићева.

Она је поручила да је најважније да нема панике и да има међусобне солидарности.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг

KOMENTARI