Најлошији  род у задње три деценије: Невреме уништило „црвено злато“ у Србији

Најлошији род у задње три деценије: Невреме уништило „црвено злато“ у Србији

Овогодишњи род малине биће десеткован због временских непогода и болести па стручњаци саветују произвођачима јагодичастог воћа да спас сезоне траже у купини.

Град и обилне падавине овог пролећа у целој земљи, као и мајски снег у појединим подручјима Србије, довели су до тога да ће овогодишњи род црвеног злата бити најмањи, како се процењује, у последњих тридесетак година.

Примећене су и болести код ове воћке, дидемела пре свега, али и многе друге

– Принос ће сигурно бити мањи педесет посто у односу на неке раније године. Уколико буде сунца и топлог времена, према тренутном стању, требало би да берба малине у нижим пределима почне већ наредне седмице. Процене су да број солидних малињака не прелази десет одсто укупних површина под малином, док с друге стране, због прошлогодишње небриге и непримењене агротехнике после бербе, као и дидимеле и осталих болести имамо у појединим подручијима осушених малињака у проценту од пет до више од 50 одсто површине под овим воћем. Када се томе дода град који је погодио малинарска подручја, очекује нас најлошија година у последње три деценије – каже Јован Милинковић, стручњак за воћарство у Пољопривредној стручној и саветодавној служби.

За разлику од малине, купињаци који су на почетку цветања, у добром су стању. Лош род очекује се и код шљива, и то од 20 до 30 одсто

Чињеница да је у појединим крајевима Србије за последњих месец дана пало и скоро 200 литара кише по квадратном метру прави додатне проблем воћарима због изузетно интезивног развоја корова, а у засаде је тешко ући због расквашеног тла. У овом моменту, како каже Милинковић, воћарима преостаје само кошење траве, јер било какву обраду земљишта готово да је немогуће извести. За разлику од малине, купињаци који су на почетку цветања у добром су стању. Уколико не дође до неких екстремних температура у јулу, мислим да би са купином требало да компензујемо део недостатка малина. Колико смо сазнали у разговору са хладњачарима и откупљивачима, све количине купине су извезене па би требало очекивати да овогодишњи род има добру откупну цену. Зато би произвођачи требали да јој посвете максималну пажњу, како би купином спасили сезону – саветује Милинковић.

Још једно српско стратешко воће, због временских неприлика, ове године очекује мањи принос. Реч је о шљиви, за коју тренутне процене говоре да ће род бити мањи за 20 до 30 одсто. Један од разлога јесте то што је цветање шљиве трајало скоро 25 дана и, како објашњава Милинковић, „пуно је лажних плодова где није дошло до правилне оплодње и они сада опадају“.

Килограм 150 динара

Тренутна понуђена откупна цена за класичне сорте малине је 150, а за органску 200 динара за килограм. За сада нема назнака да ће се она драстично мењати јер је ове године потражња на тржишту за малином већа, али произвођачи у Србији дефинитивно немају среће јер их очекује драстично мањи принос.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Предраг Вујанац

KOMENTARI