Наставници поново штрајкују

Наставници поново штрајкују

У школама које имају чланство у четири репрезентативна просветна синдиката данас неће бити одржан први час у обе школске смене, најавили су јуче представници Уније синдиката просветних радника Србије, ГСПРС „Независност”, Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије. Тиме ће наставници и остали запослени у школама започети штрајк упозорења, чији наставак најављују за 11. децембар, када ће, кажу, сви часови бити скраћени на 30 минута. Истог дана четири репрезентативна синдиката планирају и организовање протеста у Београду испред зграде Владе Србије.

Три штрајкачка захтева већ су упутили Младену Шарчевићу, министру просвете. Траже хитан наставак преговора „до увођења праведних платних група и разреда за цео јавни сектор, као и повећање зарада у 2019. години за договорених 14,6 одсто”. Други разлог због кога траже састанке у министарству јесте потписивање новог Посебног колективног уговора, а поновили су и дугогодишњи захтев – исплату заосталих дуговања просветним радницима, према Споразуму са Владом Србије потписаном по окончању штрајка 2015. године.

У јавности су се јуче огласили и васпитачи предшколског образовања. Наводе да су огорчени због планираног повећања плате од седам одсто, док ће основне и средње школе добити девет одсто увећања прихода. За повишицу од седам одсто, како кажу, чули су из новина, а потврђено је и представницима Синдиката предшколског образовања „Слога” у разговорима са локалном самоуправом.

– Предшколско образовање мора се већ једном вратити са маргине система образовања и ставити на право место, будући да је оно прва и најважнија степеница у формирању личности сваког детета. Предшколско образовање пропада и за њега је надлежно Министарство просвете, осим кад је реч о платама које исплаћује локална самоуправа. Позивамо министра Шарчевића да испуни своје обећање и предшколско образовање врати у образовну делатност и буџет Републике Србије. На тај начин спречило би се да локална самоуправа игнорише упутства Владе Србије и не исплаћује зараде васпитачима по више месеци, што се дешава – истиче Катарина Оташевић Јовановић, председник Синдиката предшколског образовања „Слога”, и додаје да тако по националном оквиру квалификација 180 бодова и 240 бодова спадају у исту платну групу, што је, каже, недопустиво.

ТопПрес/ Извор: Политика

KOMENTARI