Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Нема одмора за вредне жене из Тополе: Њихово воће иде од њиве до трпезе
Вести

Нема одмора за вредне жене из Тополе: Њихово воће иде од њиве до трпезе

14

Топола – Иако је берба воћа и поврћа завршена, за вредне домаћице из Тополе и даље – нема одмора. Њихова сналажљивост да од вредног рада по нешто и зараде највише се види баш у овим јесењим данима, кад се из њихових радионица шире мириси слатке и слане зимнице.

„Волим да кувам, слатка, пекмезе првенствено за своју децу и унучиће. Ми баке то умемо на посебан начин, па деца воле да кажу најслађе је из бакине кухиње. Већ десет година интензивније прерађујем воће, не само за нас већ и за продају а и за пријатеље, то је за нас баке додатна зарада и џепарац јер још увек немам пензију а динар треба свакога дана“, рекла је домаћица из Трнаве, Славица Танасијевић.

Славица припрема зимницу за себе али и за продају, фото: РИНА

Од продаје прерађеног воћа Славица купи потрепштине како би додатно уложила у прераду. Како каже воће има, а остало мора да купи.

„Имамо 12 хектара под разним воћним врстама, највише је шљива, јабука, имамо и винову лозу. Све што се не прода у свежем стању, ја се трудим да прерадим како се може и да на тај начин продам, да не би пропало. Ако не задовољава квалитет за тржиште или је цена ниска може да се скува у слатко, џем или ликер, сок зависно које је воће и на тај начин се солидно заради”.

За домаћом зимницом од воћа влада велико интересовање, а нарочито су мирисима и укусима прерађеног воћа очарани странци, који воле да у своју земљу понесу нешто из срца Шумадије.

„ Наше домаће производе нарочито воле туристи, они воле да виде да је то лепо декорисано у етно стилу. Улаже се доста да би се добио такав производ, али се исплати јер је цена воћа ниска а финални прерађени производ има добру цену. Ја на жалост не могу да стигнем да прерадим онолико колико би могла да продам“, истиче Славица и додаје да је цена једног литра домаћег густог сока од малине, вишње или кајсије 500 динара.

Прерађено воће се боље продаје и више се цени, фото: РИНА

„Цена вишње на откупу ове године је била 60 динара , није то лоша цена али ако се све стави на папир мало се заради, јер не можемо сами да стигнемо да оберемо а ако платимо раднике одмах се цена уполовачи. Велика су улагања у производњу и на крају док се обере а цена воћа ниска, због тога је ово можда једини начин да ми нешто зарадимо“, навела је Танасијевић.

Омиљена посластица а и најцењенија је слатко од шљива, у које Славица додаје посебне састојке а открива и како се припрема:
„Шљиве ољуштим, сечем на пола, оперем и ставим у кречну воду. За то време док стоје у кречу припремам шећер са мало воде који се ушпинује, потом оперем шљиве од креча ставим у шећер и кува се, пред крај се дода розетла неколико гранчица и неколико кришки лимуна, то се стави да би се побољшао укус а и лепше је за декорацију тегле. Кад се капљица полако спушта са кашике знамо да је готово. За мене је то најлепше слатко, најцењеније је али је и најдангубније да се припреми“.

Најбоље је домаће слатко, фото: РИНА

Ова вредна домаћица поред продаје и учешћа на различитим манифестацијама своје прерађено воће често и поклони, па у шали каже:

„Кад пођем код лекара ја понесем теглу слатког, или флашу сока. То није мито то је здрава храна и боље да га на тај начин почастим него нечим другим. Свако воли кад му поклониш теглу пуну здравља, то се цени и хвала Богу да је народ препознао рад жена на селу и квалитет домаћих производа“.

ТопПрес/ РИНА

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup