Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Ниске температуре поново прете воћу: Ране сорте кајсије претрепеле велике штете од мраза
Вести

Ниске температуре поново прете воћу: Ране сорте кајсије претрепеле велике штете од мраза

30

Топола – Снег у марту и ниске температуре поново су довели у питање овогодишњи род воћа. Наиме, према речима стручњака мраз који је у претходном периоду био и до минус шест причинио је велике штете на раним сортама кајсије.

“Ових дана је било око минус три, на жалост недавно смо имали и већи минус што је довело до озбиљних оштећења на раним сортама кајсије које су на нижим теренима, нарочито поред Јасенице. Касније сорте које нису ушле у цветање мање су оштећене као и засади који су на теренима погодим за воћарске културе. Када говоримо о брескви и некатрини и да дође до већих измрзавања опет ћемо имати добар род тако да ту не очекујем веће штете. Јабука и шљива за сада нису угрожене као и малина и купина, међутим ако би имали касније мразеве могло би доћи до измрзавања”, рекао је за ТопПрес Верко Качаревић, дипломирани инжињер заштите биља из Винче.

Мраз поново довео у питање овогодишњи род вића, фото: ТопПрес

Према његовим речима, код раних сорти кајсије које су оштећене од мраза, на њиховим плодовима се могу очекивати рђасте превлаке које су последица ниских температура у фази цветања воћа.

Како се према најавама метеоролога у наредном периоду очекује пораст дневне темепартуре и лепше време, у засадима воћа се морају обавити хемијски третмани.

“Већ у суботу, воћари би требали да одраде третман у засадима јабуке и крушке јер ће нагли пораст температуре утицати да и вегетација крене нагло. Бресква ће већ бити у пуном цветању па ће се на њој радити третман против монилије”, истиче Качаревић.

ТопПрес

Третман против монилије требало би одрадити за викенд, фото: ТопПрес
Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup