Нове мере владе у борби против коронавируса

Нове мере владе у борби против коронавируса

Влада Србије  данас је донела нове одлуке у вези са спречавањем ширења вируса COVID-19. Обуставља се градски превоз на територији Србије и та одлука је ступила на снагу вечерас од 20 часова и не односи се на такси превоз, путничка возила (сопствени превоз) и превоз за запослене.

За све грађане који за време трајања ванредног стања морају да раде или не могу да раде од куће, биће организован превоз о чему ће бити накнадно обавештени. Изузетак од забране градског превоза могућ је искључиво на основу посебне дозволе.

Забрана кретања од 20 часова до 5 часова ујутру свакога дана измењена је за недељу тако да грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од 3 до 8 часова ујутру како би купили намирнице у самопослугама или лекове у апотекама.

Списак продавница и апотека који ће радити недељом у том периоду јавно је доступан на сајту www.covid-19.rs и можете га прочитати овде, као и на сајту Владе Србије.

За сва лица млађа од 65 године период забране кретања мења се за суботу, када ће кретање бити забрањено од 20 часова до 3 ујутру.

Такође, забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

Забрањује се боравак у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, вечерас од 20 часова.

Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од 5 особа.

Угоститељским објектима забрањује се да своју делатност обављају унутар објекта или у башти, али грађани могу да код њих купују храну и пиће „за понети“. То значи да уколико угоститељ жели да обавља своју делатност током ванредног стања неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће „за понети“ или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у угоститељски објекат.

При томе радници у угоститељком објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести.

Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, а све у циљу њихове заштите од вируса COVID-19.

Ова се одлука не односи само на ресторане и кафиће, већ и друге предузетнике (кладионице, аутоперионице, играонице…) који су омогућавали корисницима својих услуга да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју било купују или добијају бесплатно.

Све мере које су усвојене у претходном периоду имају за циљ искључиво очување живота и здравља грађана, али Влада у овој борби не може победити сама већ јој је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина, наводи се у саопштењу с данашње седнице.

Влада још једном апелује на све грађане да се најстроже придржавају свих мера које је влада донела како бисмо из ове битке сви заједно изашли као победници.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI