Обнављају се школе у Аранђеловцу

Обнављају се школе у Аранђеловцу

Стално улагање у младе, један је од приоритета Општине Аранђеловац. Ову, као и претходна годину, обележиле су велике инвестиције. Обновљене су школе у које није улагано неколико деценија. Свесрдну помоћ за те пројекте локална самоуправа добија од државе.

Први пут од изградње, 1885. године, реконструише се стара основна школа „Милан Илић Чича” у Аранђеловцу. Објекат није у функцији десетак година, а заједничким улагањем Владе Србије и Општине, добиће нову намену.

„Средства која смо добили од Канцеларије за јавна улагања су 73 милиона .Та средства ћемо да уложимо за реконструкцију овог старог објекта, где ћемо да имамо четири одељења продуженог боравка и 4 одељења прешколске установе,” објашњава Синиша Јовановић, директор ОШ „Милан Илић Чича” у Аранђеловцу.

Уз реконструкцију објекта од 800 квадрата, изградиће се спортски терени између старе и нове школе, биће постављена и ограда. Прошле године обновљене су све сеоске школе, ове године приоритет су 4 градске школе. После обнове крова која је коштала 130.000 евра, држава улаже у комплетну реконструкцију школе „Светолик Ранковић”.

„Они ће у потпуности средити, обновити нашу школу, како би подигли ту енергетску ефикасност. Радиће се и електроинсталације, машинске инсталације, неки грађевински радови. Радиће се изолација, терени око школе,” каже Снежана Ћосић, директорка ОШ „Светолик Ранковић” У Аранђеловцу.

На територији Аранђеловца је 15 основних и средњих школа. Напоредо се улаже у инфраструктуру, као и у квалитет образовања: дигитализацију, обуке наставника.

„Нешто што се чекало деценијама на реконструкцију, биће урађено у року од 2-3 године, ако се наставе овакви пројекти, овакво финансирање Канцеларије за управљање јавним улагањима, имамо шансу да реконструишемо све школе у нашој локалној самоуправи,” наводи Бојан Радовић, председник Опшине Аранђеловац.

У последње 2 године локална самоуправа и држава, у реконструкцију школа уложиле су око два и по милиона евра, чиме су створени бољи услови за сколовање око пет и по хиљада ђака.

TопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI