Од 11. маја ради боравак у школи, групе од девет ученика

Од 11. маја ради боравак у школи, групе од девет ученика

Министарство просвете проследило је школама препоруке које ће свака од њих морати да предузме када од 11. маја почне да ради боравак за децу до 12 година.

Директори школа добили су детаљне инструкције на шест страна. Родитељи ће децу моћи да оставе у боравку ујутро најраније у 7.30, а по ученике могу доћи најкасније у 16.30 сати.

Изузетно, уколико за то постоји могућност, деца могу бити прихваћена и пре 7.30 сати уз сагласност директора школе.

Групе морају да се формирају тако да у њима не буде више од девет ученика и један наставник, а у учионицама између сваког ученика размак мора да буде два метра.

Родитељима се сугерише да деца доручкују пре доласка у школу и да им спакују ужину.

Уколико постоји могућност школа може обезбедити оброке и ужину за децу.

Школа је у обавези да обезбеди да ученици редовно прате наставу на даљину, односно да обезбеди телевизор који ће бити на располагању ученицима одређеног узраста.

По завршетку ТВ часова ученици раде домаће задатке, али и да у складу са временским приликама што више времена проводе на отвореном.

Школа треба да означи и обележи простор за прихват ученика у јутарњим сатима.

Родитељ је у обавези да када доводи дете у школу обавезно носи маску, тако да маска прекрива уста и нос, дезинфикује руке на улазу препаратом на бази 70 одсто алкохола.

Родитељи треба да пређу преко постављене дезобаријере за обућу, и да уз минимално задржавање, размени информације са запосленима у школи који су задужени за прихват ученика.

Кад год је то могуће родитељи не треба да улазе у школу, како при довођењу, тако и у прихвату деце на крају дана (дежурно лице у школи биће задужено за прихват деце и њихово позивање када родитељи дођу по дете).

Уколико постоји могућност, на уласку у сваки школски објекат обезбедити безконтактно мерење температуре родитељима и деци.

Неопходно је да родитељи и други законски заступници при довођењу деце или одласку из школе задржавају међусобну удаљеност од два метра.

Према процени директора школе, а у односу на исказане потребе родитеља, уколико постоји процена да су поједини родитељи неоправдано пријавили своју децу за похађање целодневног боравка, директор школе може тражити од родитеља доказ о ангажовању родитеља.

Свакодневно, пре доласка у школу, родитељ има обавезу да детету и себи измери температуру и да у случају повишене температуре, не доводи дете у школу и о томе обавести директора.

Родитељи треба да обезбеде детету посебну флашицу са водом која ће бити само за његове потребе током боравка у школи.

Сваког дана, пошто дођу по дете, родитељи треба да обавесте задуженог наставника да ли ће ученик доћи у школу и наредног дана.

Родитељи ће бити обавештавани о свим битним смерницама и протоколима који се успостављају у школи у циљу заштите здравља и безбедности деце, родитеља и запослених.

У препорукама је до детаља објашњено како се одржава хигијена у школи и ради дезинфекција површина.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI