Од предмета старих преко 100 година направљен музеј: Миланов вајат чува бројне успомене

Од предмета старих преко 100 година направљен музеј: Миланов вајат чува бројне успомене

Горњи Милановац – У атару села Горњи Бранетићи једна породица и даље пажљиво чува српску традицију, а у њиховом вајату налази се право музејско благо. Милан и Јелица Алемпијевић већ годинама уназад скупљају старе предмете које су у свкодневном животу користили наши преци, па се у колиби сада налази преко 250 експоната који су направљени пре једног века.

„Поједини нас питају шта ће нам све те старе ствари и да нема потребе да их чувамо. За нас то нису обични предмети, већ имају душу и чувају успомене. Из љубави према селу и традицији родила се идеја за овај наш необичан хоби“, каже за РИНУ, Милан.

Милан Алемпијевић, фото: РИНА

Овај горњомилановачки домаћин старинске предмете скупљао је свуда. По старим, напуштеним кућама, шталама али и по потоцима.

„Неки људи су мислили да ћу се ја од тога обогатити кад им кажем да ми треба за музеј и неће да ми дају. Ја после неколико дана видим да су то бацили и узмем и тако је настала цела ова колекција у вајату. Ту је стари млекар, машине који су наши преци користили, гусле старе скоро 200 година, али и плугови са којима сам ја лично орао са дедом кад сам био мали“, прича Милан.

Каже да ће овај необичан музеј који се налази у живописном селу, оставити у наслеђе својим унуцима, за које се нада да ће умети да цене сећање на своје претке.

ТопПрес/ РИНА

Старине сакупљају годинама, фото: РИНА

KOMENTARI