Одржан Етно сајам у Тополи: Ево чије су пите и гибанице биле најбоље

Одржан Етно сајам у Тополи: Ево чије су пите и гибанице биле најбоље

Топола – У оквиру обележавања Дана општине Топола, данас је на простору Карађорђевог града одржан Етно сајам, културни догађај чију је организацију подржало Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Због епидемије коју изазива вирус Ковид 19, ове године није одржан традиционални вашар, али није изостао наступ културно-уметничких друштава.

Етно сајам одржан на простору Карађорђевог града, фото: ТопПрес

Према речима директора Културног центра у Тополи, Етно сајам се организује трећи пут а први пут у оквиру Дана општине.

„Ово је наставак једне краће традиције, хтели смо да покажемо шта је Топола, како се руча у Тополи, шта има да понуди наше село. Имали смо план да Сајам одржимо у јуну међутим због вируса смо одлучили да то буде данас. Овде је око 20 наших домаћица, излажу пите гибанице, тестенине, слатке ђаконије, углавном домаћа храна оно што се на нашем селу  спрема.  Уручићемо новчане награде за три домаћице у категорији слатких и три у категорији сланих пита, као и захвалнице за њихов труд“, изјавио је за ТопПрес Мирољуб Марковић, директор КЦ у Тополи.

Мирољуб Марковић, директор КЦ у Тополи, фото: ТопПрес

Посетиоци данашњег Етно сајма имали су прилику да уживају у укусима традиционалне домаће кухиње са ових простора.

„Поред домаће гибанице, ту је пита са јабукама и са малинама. Домаћа зимница, слатка и кисела, ликери и сокови. За нашу питу од јабука потребне су коре, домаће или купљене, јабуке, шећер, уље и мало ваниле, такву питу сви воле“, поручује са Етно сајма домаћица Мира  Радојевић.

Мира Радојевић, фото: ТопПрес

Учешће на данашњој радионици за израду пита и гибаница узела је и Светлана Јовановић из Горње Трнаве. Она је представила традиционалне, заборављене ђаконије које је како она каже, углавном јела властела.

Светлана Јовановић, фото: ТопПрес

„Припремила сам пите новијег и старијег датума, углавном је то средњовековна кухиња која се радила са намирницама које су имале из природе. Није се користило пшенично брашно јер пшеница није ни постојала, била је спелта, хељда, брашно од сирка, није имало шећера па се користио мед и орах. Ачук пита, отворена пита са козјим сиром и грожђом, зачињена каранфилићем, ту је и  пита са спелтиним корама, тиквом леблебијом и куркумом“, прича нам домаћица из Горње Трнаве и додаје да туристи који долазе на њено имање углавном нису чули за поменуте пите.

„Ја се држим традиције и увек мојим гостима понудим домаћу храну. Када једном пробају, по мојој препоруци јер раније нису чули за такве пите, увек када се врате траже да им припремам поново“.

Пред жиријем је био тежак задатак да од оваквих укусних пита изабере по три најбоље у две категорије, слатке и слане.

Пред жиријем је био тежак задатак, фото: ТопПрес

У категорији сланих пита, прво место је освојила Светлана Јовановић, друго место Славица Танасијевић, треће место Тања Стевановић.

Најбољу слатку питу припремила је  Гордана Глишић из Шума, друго место Светлана Јовановић из Горње Трнаве и треће место Миљојка Лукић из Овсишта.

ТопПрес

 

KOMENTARI