Отворена прва фабрика у индустријском парку “Mind“- Вучић: ускоро 3.000 запослених, аутопут Крагујевац-Баточина догодине

Отворена прва фабрика у индустријском парку “Mind“- Вучић: ускоро 3.000 запослених, аутопут Крагујевац-Баточина догодине

У индустријском комплексу МИНД парк код Крагујевца данас је отворена прва фабрика, „АММ“, која послује у оквиру „Мајнд групе“.

Врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније МИНД Реал Естате Братислав Милановић, а свечаности су присуствовали премијерка Ана Брнабић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић

Фабрика се простире на око 8.000 квадрата и у њој ће се производити делови за шинска возила. Иначе, у склопу Парка, који се простире на 150 хектара, у току је изградња индустријске зоне где ће, сем фабрика, бити смештене све потребне службе попут вртића, дома здравља.

У оквиру индустријске зоне наредне године биће отворена и производна хала немачког „Сименса“ који од фебруара послује у Крагујевцу. МИНД парк ће, према очекивању инвеститора МИНД Реал Естате, вратити Крагујевцу позицију главног индустријског центра Србије. Фабрика запошљава 180 радника.

Индустријски комплекс МИНД Парк, проглашен од стране Владе Републике Србије као пројекат од националног значаја, обезбедиће и капацитете за развој иновативних решења, не само у индустрији шинских возила, већ и других индустријских грана високих технологија.

Инвеститор комплекса је компанија МИНД Реал Естате власништву Братислава Милановића. У склопу парка, у току је изградња индустријске зоне, где ће, сем фабрика за обраду и израду делова каросерије, бити смештене и све потребне службе за подршку, укључујући лакирницу, набавку, логистику, људске ресурсе, ИТ, као и јавних служби, што ће према речима инвеститора, омогућити да се цео ланац производње до финалног производа одвија на истој локацији. Планирана је и пословна зона, на површини од око 15 хектара Парка.

Ова зона обухватаће Управну зграду и објекте са развојно-истраживачким потенцијалима, као што су научно-технолошки парк, институт, едукациони центар и простор за стартуп компаније. Планирана је и изградња поликлиничко-дијагностичког центра са најсавремонијом „Сиеменс“ опремом, као и пропратних садржаја укључујући кантину, дечије обданиште и спортски центар.

У припреми је и градња аеродромске писте. За шест месеци, (од 12. априла ове године) у оквиру индустријске зоне, у потпуности је завршена прва фабрика за обраду алуминијума уз започету градњу фабрике за обраду челика, а план је да буде завршена у марту 2019. године.

У септембру ове године, кренула је и изградња фабрике за производњу трамваја компаније Сиеменс ’Авенио’, а план је да буде завршена у јулу наредне године. За потребе парка, уз подршку Владе Србије, обезбеђено је напајање електричном енергијом, природним гасом, изграђена је телекомуникциона инфраструктура, а ради се и на изградњи приступних саобраћајница.

БРНАБИЋ: ВЕЛИКИ ДАН ЗА КРАГУЈЕВАЦ И ЗА СРБИЈУ

Отварање прве у низу фабрике у индустријском комплексу МИНД парк код Крагујевца је велики дан и за тај град и за Србију и представља резултат свих храбрих реформи које 2014. године покренуо председник Репубилке Александар Вучић, тада као председник владе, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

Она је у Крагујевцу подсетила да је привредни раст данас 4,5 досто, уз рекордно ниску незапосленост од 11,3 досто и пада, из јавни дуг који је 54 одсто, и константно опада.

Ова инвестциија је резултат реформи, напорног рада свих нас у последње четири године, али и резултат вере свих, рекла је Брнабић.

„Вере председника Вучића да Србија може боље, да има потенцијал. Вере “Сименса“ у Србију, којима сам захвална што верују у нас и што су били са нама и када је било најтеже. Вере породице Милановић у Србију. Хвала вам од срца на свему што радите и што верујете да Србија може да иде напред“, поручила је премијерка.

Подвукла је да влада коју води, чува континуитет са претходном владом, и да је њен задатак да се гради даље.

„Мој циљ је да покренемо ефикасну трансформацију ка економији заснованој на иновацијама, на знању. Ова инвестциија је све што желимо да постигнемо у Србији да бисмо постали конкуретни, да би плате брже расле, млади остајали у земљи и враћали се у њу“, истакла је Брнаић.

Како је рекла, скуп „World Minds“, који оклупља највеће светске стручњаке, иноваторе, по први пут ће наредне године бити одржан у Србији, уместо у Цириху, где се увек одржава.

„Окупљање највећих светских умова биће у Србији 2019. године. То Србију поставља на сам врх светске мапе у иновацијама и омогућава нам да покажемо свету наше потенцијале, таленте и знање“, рекла је Брнабић.

Додала је да је то прилика да неки од тих људи остану у Србији, да инвестирају, да раде са нашим стручњацима.

Поновила је да ће 28. децембра у Београду бити одржано и окупљање младих из целог света, наше дијаспоре, те додала да је на ту идеју дошла управо кроз разговор са представницима компаније Милановић, Сименса, америчког НЦР… јер су јој рекли да им треба што више знања и младих.

„Желела сам да позовем људе да се врате и знате ли ко се највише јавио да дође? Управо студенти са ЕТХ Универзитета у Цириху. Наши млади инжењери за које ће сутра ово бути кућа“, поручила је Брнабић.

ПОЧИЊЕМО СВОЈЕВРСНУ ТЕХНОЛОШКУ РЕВОЛУЦИЈУ У КРАГУЈЕВЦУ

Изградњом Научно-технолошког парка и Дејта центра у Крагујевцу ће бити започета својеврсна технолошка револуција, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

„Већ смо у влади разговарали са људима из Милановић инжњеринга око даљих активности да у оквиру Мајнд парка отворимо и Научно – технолошки парк и на томе ћемо радити“, рекла је Брнабић новинарима.

Каже да ће се ускоро вратити у Крагујевац, најкасније средином фебруара, када ће присуствовати церемонији доделе првих кључева за станове намењене младим научницима и истраживачима.

„Тако да је Крагујевац и први град где почињемо да делимо станове за људе из просвете. И надам се до јуна следеће године крећемо у Крагујевцу са изградњом најмодернијег Дејта центра који ће служити као бекап центар за све податке које имамо у центру у Бегораду, али и за инвеститоре који ће ту моћи да складиште своје податке“, рекла је она.

Брнабић је истакла да тај пројекат значи да ће Србија бити много безбеднија земља.

„Тако да ћемо у Крагујевцу почети једну својеврсну техмнолошку револуцију, што ће дати људима сигнал да остану овде, а некима да почну да долазе у Крагујевац“, додала је премијерка.

УСКОРО 3.000 ЗАПОСЛЕНИХ, А ПРАВИЋЕМО ТРАМВАЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас на отварању прве фабрике у индустријском комплексу МИНД парк код Крагујевца „АММ“ да ће у том парку ускоро бити изграђено више фабрика и покренута производња шинских возила – трамваја и вагона, а касније можда и прозводња локомотива.

„Хоћу да те трамваје први купи Бегорад и већ сам замолио градоначелника Београда и градско руководство. То ће бити наши тамваји, најспелши трамваји који ће бити направљени модерним технологијама“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће то драматично допринети повећанње привредног раста наше земље и стварању боље будућности за Ссумадију и целу Србију.

Рекао је да би у Милановић групи тренутно ради 260 људи у Мајнд парку, а у Сименсу 600 људи.

„Тако да је тренутно ту запослено 860 радника, а наша је процена да ће ускоро радити укупно 3.000 људи у Милановић групи, Сименсу и науцнотехнолоском парку, а када дођу и друге компаније, у Мајнду ти укупно шест или седам хиљада људи“, нагласио је Вучић.

Навео је да ће то пуно значити за грађане Крагујевца, Раче, Тополе и околних места.

„Ништа здравије нисмо могли да добијемо у нашој Шумадији. Честитам на овим“.

Вучић истиче да ће Мајд парк бити спас за Шумадију и огрман добитак за целу Србију, по броју отворених радних места и висини плата.

Рекао је да је држава уложила у инфраструктуру тог парка 10 милиона евра и да ће уложити још, с обзиром да ће ту бити посла „на вишем технолошком нивоу“.

Подсетио је да је на том месту пре само седам месеци положен камен темељац и нагласио да је то велики успех.

„Овде ће плат бити значајно више од просека Србије и то ће допринети да млади остану да раде и живе у Шумадији. Када сам долазио овде више него икада сам се осмехивао, јер сам видео младе са осмехом. То су људи од 18 до 30 година и пуни су живота јер ту виде будуцност и за своју децу. Тада сам схватио колико има елана и наде и будућнмости у Србији“, навео је Вучић.

Навео је да му је Милановић раније рекао – за разлику од других ти се бар несто бориш, трудиш и петљаш, ајде да пробамо нешто да урадимо и да му је захвалн због тога.

Вучић је захвалио премијерки и министрима, али и ЕПС-у, Путевима, Србјагасу и свим људима који су много допринели том пројекту.

Истиче да држава има суфицит и смањује незпоаслености и повећава животни стандард градана.

Вучић је захвалио и немачким фирмама које запошљавају више од 52.000 људи и навео да ће ускоро запошљавати и до 60.000 и 70.000 људи у Србији.

„Где Немци дођу да раде ту вам је успех загарантован, зато волим када раде Немци, јер то доноси најбољи резултат“, рекао је он и додао да Немци када дођу да раде негде ретко одтле одлазе.

Вучић је рекао да ће се размишља и о изградњи додатних аутопутева, да ће ускоро бити готов цео аутопут од Беогада до Чачка, да ће ускоро бити готов и цео аутопут од Крагујевца до Баточине, као и да се размишља да до Мајд парка доведе пруга у дужини од шест километара.

„Добродошао Сименс и живело српско – немачко пријатељство, живела Србија“, поручио је Вучић и пожело срећан рад запосленима.

АУТОПУТ КРАГУЈЕВАЦ-БАТОЧИНА БИЋЕ ПОТПУНО ГОТОВ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Аутопут од Крагујевца до Баточине биће потпуно готов следеће године, а разматра се и могућност изградње аутопута од Крагујевца до Горњег Милановца у наредним годинама, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да би следеће године требало да потпишемо и уговор за изградњу тзв. Моравског коридора односно аутопута од Појата до Прељине.

„Остаје проблем спајања са Чачком и Краљевом. Треба да видимо како да направимо конекцију са Горњим Милановцем, али тај аутопут не можемо да правимо још две или три године, било би превише. Видећемо како да направимо најбољу путну конекцију“, рекао је Вучић.

Додао је да треба, такође, направити до Мајнд парка шест километара дугу пругу како би шинска возила, која ће се ту правити, могла одмах да излазе на шине.

„Имамо још много посла и то ће све Ана (Брнабић) да заврши“, додао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI