Ова занимања и вештине највише се траже у Србији

Ова занимања и вештине највише се траже у Србији

Према подацима сајта за запошљавање Послови.инфостуд, у 2019. је забележен пораст броја огласа за посао од 14 процената у поређењу са 2018. годином. Претходне године је преко 225.000 кандидата имало шансу да се запосли на 48.893 расписане позиције.

Као и претходних година, највише су се тражили кадрови из области трговина/продаја, ИТ, машинство, администрација и електротехника, а најтраженије позиције су биле продавац, комерцијалиста, возач, магационер и телефонски оператер. Послодавци су током 2019. године у преко 57 одсто огласа за посао тражили средњу стручну спрему, док се у нешто мање од 40 одсто огласа тражила висока или виша стручна спрема.

И поред пораста броја огласа за посао и већег броја кандидата који су конкурисали на расписане позиције, број просечних пријава и даље је у благом паду. У 2019. години на један оглас просечно је конкурисало 65 кандидата.

Огласи на страном језику чинили су 24 одсто укупног броја, од којих се највише тражио енглески, затим немачки, мађарски и руски.

Пораст такође постоји у огласима који су намењени особама са инвалидитетом (укупно осам одсто). У 2018. таквих огласа је било 2.845, док је у 2019. расписано скоро 30 одсто више огласа – 3.693, наведено је у саопштењу Инфостуда.

Када говоримо о ИТ огласима, током претходне године најтраженије позиције биле су ЈаваСцрипт Девелопер, Јава Девелопер, ПХП Девелопер, .НЕТ Девелопер и ИТ Хелп Деск / Суппорт.

Што се тиче траженог сениоритета, код послодаваца је највише огласа било намењено медиорима (64 одсто), потом сениорима (21 одсто), а најмање су се тражиле јуниор позиције (свега 14 одсто).

Позиције које и у прошлој години бележе дефицит и тежи долазак до запослених су и даље занатска занимања попут: фризера, столара, месара, пекара, металостругара и фарбара.

С друге стране, позиције које су тражили многи кандидати биле су: продавац, комерцијалиста, радник у производњи, књиговођа и телефонски оператер, саопштио је Инфостуд.

ТопПрес/ Извор: Б92

KOMENTARI