Почела 56. Опленачка берба: Манифестација која обара рекорде посећености

Почела 56. Опленачка берба: Манифестација која обара рекорде посећености

Топола – Данас је у Тополи почела 56. Опленачка берба – манифестација посвећена грожђу и вину која из године у годину привлачи све већи број гостију. Традиционално пуцњем из Карађорђевог топа – абердара проглашена је  отвореном.

Председник СО Топола Драган Јовановић отворио је ову манифестацију истакавши да је Опленачка берба бренд овог краја.

„Ако прођете улицама Тополе видећете на стотине излагача. Овде произвођачи пред посетиоце износе, не само вино, него све своје производе од воћа и поврћа, промовишу се стари занати и све оно што представља историју српског народа“, рекао је Драган Јовановић.

Драган Јовановић, фото: РИНА

Да Бог није штедео кад је природа у питању, доказује и на хиљаде хектара који се на овој територији налазе под воћем, а годишње се од извоза заради 15 милиона евра.

„Имамо девет регистрованих винарија, а седам је у изградњи, то је велики корак напред уз потребу да нам држава помогне да се све те винарије са добром и квалитетном инфраструктуром опреме, како би успешно развијали вински туризам“, наглашава Јовановић.

Председник општине Топола, Драган Живановић, каже да Опленачка берба за све Тополце је много више од манифестације.

Драган Живановић, фото: РИНА

„Ово је доба кад су воћари и виноградари завршили своју сезону и могу да прославе и провеселе се вину у част. Чак и поред суше произвођачи су опстали и успешно завршили радове“, рекао је Живановић и додаје да је Топола специфична по томе што има добру климу, али и изузетно вредне људе.

Овогодишња Опленачка берба већ наговоштава да ће оборити рекорде.

„Лепо време учинило је да на самом отварању имамо изузетно велики број посетилаца. Своје тезге је закупило преко 500 излагача, што из Србије, што из земаља региона. За три дана очекујемо да кроз Тополу прође око 200 хиљада људи“, рекла је Љиљана Тодоровић, директорка Туристичке организације Топола.

Љиљана Тодоровић, фото: РИНА

Вечерас је на програму концерт фолк музике, у извођењу два врсна музичара који су из Тополе, Александра Живановића и Немање Топлице.

Опленачка берба трајаће до недеље 13. октобра, а за све посетиоце уприличен је богат културно – забавни програм.

Излагачи грожђа и производа од грожђа, фото: РИНА

Другог дана Опленачке бербе од 10 часова је отварање 8.  националне изложбе паса свих раса у селу Жабари. У 11 часова на Винском тргу награде ће добити произвођачи најбоље оцењених вина и ракија, који су учествовали на 15. Међународном оцењивању вина и ракија које је одржано у среду.

Тачно у подне отвориће се изложба  грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа испред Средње школе „Краљ Петар I” . У 15 часова свечано ће се отворити Сабор изворног народног стваралаштва, а за завршницу другог дана заказан је концерт Аце Пејовића у 19 часова.

ТопПрес/РИНА

KOMENTARI