Прекршајни налог за непоштовање мера, нема повећања казни

Прекршајни налог за непоштовање мера, нема повећања казни

У току је израда најављених хитних измена Закона о заштити становништва од заразних болести којима ће бити прописано да комунална милиција издаје прекршајни налог за непоштовање прописаних мера за спречавање ширења вируса Цовид 19.

Законским изменама, које би требало да буду пред Владом следећег четвртка, није предвиђено повећање висине запрећених казни за непоштовање мера,рекла је за Танјуг заменик секретара Владе Србије и члан радне групе за имену Закона о заштити становништва од заразних болести Тамара Стојчевић.

Прекршајним налогом моћи ће да се изрекне мандатна казна од 5.000 динара физичком лицу због неношења маске, указала Стојчевић.

Законом су већ предвиђене више казне за правна и одговорна лица која не обезбеде услове у свом објекту, попут размака између столова у угоститељским објектима, или непостојања корона редара и оне се такође не мењају.

Прекршајни налог функционисаће попут оног који плаћамо и код непрописног паркирања – у року од 8 дана моћи ће да се плати пола казне, наводи Стојчевић.

У Закону ће такође бити прецизиран појам кућног карантина, додала је Стојчевић.

Нагласила је да су ово само хитне измене, указујући да овај Закон мора да буде усклађен са препорукама и правилницима Светске здравствене организације.

Она очекује да ће се предлог измена наћи пред владом Србије следећег четвртка, односно заједно са ребалансом буџета, а потом и пред посланицима Скупштине Србије ради усвајања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI