Пробне бушотине дају резултате: Пронађена вода подно Опленца

Пробне бушотине дају резултате: Пронађена вода подно Опленца

Топола – Јавно комунално предузеће „Топола“ радило је пробне бушотине на пар локација у општини Топола, како би се добиле нове количине питке воде за систем јавног  водоснабдевања.

„На подручју Тополе рађене су две пробно истражне бушотине, једна на локацији подно Опленца испод Опленачке капије и на тој локацији бушено је до 150 метара, ту скоро да нема воде и ми смо ту локацију напустили. Друга  локација је у Кривој Бари, потез тзв. Колебанчево, ту је изграђена бушотина до дубине од 70 метара где је нађена према првој процени количина воде од пет литара у секунди“, рекао је за ТопПрес Далибор Коцић, руководилац сектора третмана питких вода и додао да је потребно одрадити додатна мерења како би се  тачно знало која је количина и квалитет воде.

„Уколико  количина и квалитет задовоље  норме према правилнику о санитарно хигијенској исправности воде за пиће  и буду нам одговарале за даљу употребу требало би да се нађе оптимално решење за њену даљу експлатацију. Једна од опција је, да се вода пумпом  извлачи  из дубине и допумпава на извориште Кречана, обзиром да са тог изворишта имамо цевовод који је доброг капацитета и вода се добро потискује на Опленац. Тако да би требало и ову бушотину да укључимо у то извориште и једним потисом да гурамо све три бушотине, јер  већ поседујемо две које дају око осам литара у секунди и уколико би и ових пет додали то би представљало озбиљну количину у градској зони“, истиче Коцић.

Према његовим речима у овом тренутку снабдевање ЈКСП „Топола“ функционише из Јарменоваца и то је примарно снабдевање. На том изворишту налази се  преко 60 литара воде у секунди, док су потребе Тополе око 30 литара.

ТопПрес

KOMENTARI