Проглашено ванредно стање у Србији

Проглашено ванредно стање у Србији

Председник Србије Александар Вучић прогласио је вечерас ванредно стање на територији целе Србије. Вучић је на прес конференцији рекао да одлука о увођењу ванредног стања ступа на снагу одмах.

Вучић је изјавио да од сутра нема школа, вртића, факултета, да ће ученици учити преко телевизије, као и да вероватно школе неће бити отваране до краја школске године.

„Сутра нема школа, вртића, факултета, полако ћемо преко Завода за биоциде да дезинфикујемо све просторе. Нема тренинга, спорта, теретана…“, рекао је председник.

„Затвара се живот да бисмо сачували живот, наше родитеље, наше старе“, нагласио је председник Србије.
Када је реч о школском програму, рекао је да ће то „ићи“ преко више програма, РТС 3 и РТС Планете, којима се такође захвалио на томе што су се одазвали, те истакао да ће то бити изузетан програм, један од најбољих у Европи.
Деци је поручио да уче и да раде, иако неће бити школа.

„Вероватно школе нећемо отварати до краја школске године. Зато смо се трудили да што више то одложимо, јер деца нису у опасности. Али, коме да објашњаваш….“, приметио је Вучић.

Он је поновио да су у опасности најстарији и у том смислу је замолио родитеље да децу не воде код бака и дека, јер је то највећа опасност.

Истовремено захвалио је свим лекарима, стручним људима, који су, каже, имали храброст да кажу да се иде у школе претходних дана.

Истакао је да је разочаран нападима на те, каже, дивне људе и „очајан због бедног добацивања најхрабријим људима који су нас спасавали у најтежим временима.

„Доктору Пелемишу, који је ризиковао живот у време вариоле вере, Несторовићу, који нам је колико дечјих живота спасио, Кону… А, ти људи никаквих потреба немају, одазвали се позиву државе да помогну…“, додао је Вучић.

Нема потребе за залихама намирница

Председник је позвао грађане да не стварају залихе основних животних намирница, јер за то нема никакве потребе, пошто имамо довољно и брашна, уља, шећера, пиринча и других намирница.

Вучић је приметио да имамо за 100 одсто увећану потрошњу додајући да разуме страх код људи и потребу да се осећају сигурно, али да имамо брашна за 12 месеци.

Каже да Србија нема проблем са брашном као земље које су око нас и да ћемо морати да им помажемо, али да није дозволио да се извози брашно, а што је тражио председник ПКС Марко Чадеж.

Вучић додаје да ће на дневном нивоу бити обезбеђено 38.000 маски само за логистичке центре како би трговине и апотеке биле довољно обезбеђене и да је то сада најважнија ствар.

„Нећу сада да доносим политичке заључке него кад све прође, али смо схватили да не постоји велика међународна нити европска солидарност и да је то била бајка на папиру“.

Вучић истиче да је данас упутио посебно писмо председнику Кине Си Ђинпингу јер много очекујемо и највеће наде полажемо, у Кину која једина може да нам помогне у овој ситуацији.

Од данас не можемо да увеземо робу, нити медицинску опрему из земаља ЕУ и то је управо објавила Урсула фон дер Лајен, председница ЕК.

Напоменуо је да Велика Британија има мање респиратора од Србије пропорционално, пошто има пет пута више респиратора, али је 12 пута већа од нас и много богатија.

Следи седница Владе о мерама за време ванредног стања

У Србији још нема ниједног смртног случаја од корона вируса, рекао је Вучић и додао да тренутно укупно имамо 48 заражених.

Како је рекао, овог секунда имамо ванредно стање на територији целе Србије, а одмах после вечерашњег обраћања и објаве у Службеном гласнику уследиће седница владе, на којој ће бити донета уредба о мерама за време ванредног стања.

„Донели смо ту одлуку не лако, пошто се таква одлука доноси у изузетним и посебно кризним ситуацијама“, казао је Вучић.

Додаје да је данас и најгори дан за Европу, вероватно од Другог светског рата и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, а у другим се драматично повећава број умрлих.

„Али нема никакве сумње да у данима који долазе да ћемо се са тим суочити“, рекао је Вучић додајући да ће се нада да раст таквих случајева неће бити као у европским земљама због чега ће бити предузете најтеже мере.

Вучић подсећа да је Србија прошла кроз тешке кризе, кроз ужасну економску кризу пошто смо били на корак до банкротства и да то данас људима изгледа као песма, али да није било лако и да смо сада били једна од две земље у Европи са највећим растом.

Председник додаје да смо прошли и кроз тешку ситуацију по питању КиМ, миграната, Сребренице…

„Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, опаког, који наша земља мора да победи“, поручио је Вучић у обраћању, након више састанака са надлежнима у току дана.

„Ово ће за нас бити најтежа битка за наш народ битка за наше старе и болесне, они су они су мета овог жестоко напада. Морамо да чувамо све али су они пре свега мета овог жестоко напада“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је борба пред нама – борба за оне који су стварали, градили ову земљу, за родитеље, наше старије, али и за будућност наше Србије.

„Наши родитељи, старији изградили су наше градове, села, путеве и пруге. Направили су све што у нашој земљи имамо данас. Они су сада, пре свега, нападнути и морамо да урадимо све што можемо да тим дивним људима помогнемо“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је и до сада урађено много и посебно захвалио лекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање, да помогну држави и народу.

„После искустава, али и свега што смо заједно прошли, недовољне дисциплине у разумевању порука које смо слали, на основу писма које је мени и влади послао министар одбране, на основу Устава, председница Скупштине, Владе и ја донели смо одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије. Одлука гласи да се проглашава ванредно стање на територији и оно ступа на снагу у овом тренутку“, рекао је Вучић.

Пензионери морају да су у својим кућама

Председник Вучић је у име Србије изјавио саучешће свим нашим европским пријатељима, јуначком италијанском народу, којем жели да изађе из овога, нашој шпанској браћи, такође.

„Да имате у виду то су много богатије владе и земље од нас. Ми ћемо морати дисциплином и мерама да се боримо“, рекао је.

Та дисциплина значи, каже, да пензионери, лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама.

Вучић је казао да ће у наредна три дана бити проверавано да ли поштују одлуку.

„Ако будемо морали, у наредна 72 сата донећемо одлуку из љубави према родитељима, и не исккјучујемо могућност ако кршење буде 0,1 до 0,2 одсто да донесемо обавезујућу одлуку да сва лица морају да остану у својим кућама, односно двориштима, ако су на сеоском подручју. То важи за старија лица. Молим их јер то радимо за њих. Неће страдати наша деца, већ наши родитељи. Зато их молим да не излазе из куће“, рекао је он.

„Молим вас, драге пензионере, као Бога, а не морам да говорим колико вас волим… Све ово што радимо радимо због вас. Немојте да излазите из кућа. Организоваћемо помоћ за оне који су сами. Ако се добро организујемо за десет дана организоваћемо младе који ће да вам изводе и кућне љубимце“, навео је он.
Многе земље организованије од нас су, према његовим речима, страшно поклекле.

„Молим вас да останите по својим домовима, посебно ви у градовима. Ви сте мета овог ‘напада’. Молим све нас млађе, средовечне и старије од средовечних да не идемо код старијих, да им не шаљемо децу, да посећују деке и баке. Да пустимо деке и баке да буду сами месец дана, да нам преживе ово. Знам колико им је тешко без деце и унука, али то је једини начин да преживе“, поручио је он.

Указао је да је у Италији данас умрло 368 људи, а само у области Милана, Бергама и Бреше више од 300.

„Надам се да смо молбама успели нешто да урадимо претходних дана. Видео сам да је мање пензионера напољу. Молим вас да нас нико не натера да доносимо наредбу“, казао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI