Први лекови или вакцине против COVID-19 за 12-18 месеци

Први лекови или вакцине против COVID-19 за 12-18 месеци

У складу са очекивањима светске јавности, иновативна фармацеутска индустрија посвећена је неуморном раду на проналаску лекова, вакцина и тестова који би нам омогућили да зауставимо ширење COVID-19 инфекције, каже за Танјуг Бојан Тркуља, директор Удружења произвођача иновативних лекова.

“Иако уобичајено време потребно за долазак једног лека или вакцине на тржиште траје и дуже од десет година, имамо разлога за оптимизам да би тај период овога пута могао да буде значајно краћи. Пре свега, ниво сарадње између научне заједнице, иновативне фармацеутске индустрије и регулаторних тела који данас видимо у свету далеко превазилази претходна искуства и резултира ширењем квалитетних стручних информација брзином која је без преседана у медицинској науци”, објашњава Тркуља.

Томе су значајно допринеле и иновативне фармацеутске компаније које су отвориле своје архиве и понудиле изузетно велико и значајно искуство стицано приликом рада на неким ранијим антивирусним лековима који се користе у терапији ХИВ или хепатитис Ц инфекције, еболе или САРС-а, наводи Тркуља и додаје да се у главним медицинским базама података већ могу пронаћи десетине објављених научних радова који се баве узрочником актуелне пандемије, а више од 80 клиничких студија које се баве коронавирусом је широм света већ у току.

“Уз такву количину знања које се на дневној бази акумулира о актуелном вирусу, имамо разлога да верујемо да ћемо у наредних 12-18 месеци видети прве регистроване лекове или вакцине који би омогућили да се COVID-19 стави под пуну контролу. Ако тај период некоме сада изгледа доста дугачак, то је због тога што сваки лек, а нарочито вакцина пре доласка на тржиште мора да прође кроз ригорозне тестове безбедности и ефикасности. Ово поготово важи за вакцине које прима огроман број здравих појединаца и које пре добијања дозволе морају да докажу не само да ефикасно превенирају заразу већ и да су безбедне за употребу,” рекао је Тркуља.

Оно што такође не сме да се пренебрегне је и улога коју фармацеутска индустрија има у обезбеђивању континуираног снабдевања тржишта свим оним лековима од којих независно од актуелне пандемије зависе животи милиона пацијената широм света, наглашава саговорник Танјуга.

“У условима ванредног стања, ограничења кретања, уз додатне граничне и санитарне контроле и значајно отежан транспорт обезбеђујемо континуитет производње и допремања лекова у нашу земљу. Пажљиво планирање и велика пожртвованост свих који у ланцу снабдевања учествују, уз важне кораке коју су предузеле владе бројних земаља, укључујући и нашу, олакшавајући и убрзавајући одређене административне процедуре ће омогућити да, као и у недељама иза нас, ни у наредном периоду не дође до поремећаја у доступности лекова. У том подухвату потребна нам је и помоћ грађана наше земље на које апелујемо да не стварају залихе лекова у својим домовима и тако ризикују појаву несташице одређених медикамената у апотекама”, каже Тркуља.

Када све прође биће толико важних лекција које морамо извући из ове ситуације како би здравствени системи били још ефикаснији и спремнији за неку будућу пандемију.

“Веома је охрабрујуће видети висок ниво сарадње свих субјеката укључених у борбу против пандемије – научника, медицинских радника, индустрије, регулаторних тела и влада – што показује колико више може да се постигне када се ради заједно. Као неко коме је и иначе примарни задатак да на тржиште донесе терапије намењене обољењима која претходно није било могуће уопште лечити, или смо их лечили недовољно ефикасно, иновативна фармацеутска индустрија ће и по окончању пандемије наставити да своје ресурсе користи у борби за побољшањем здравственог стања човечанства,” закључује Бојан Тркуља.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI