„Први српски респиратор за месец дана“

„Први српски респиратор за месец дана“

Фонд за иновациону делатност са 53 милиона евра финансира 12 иновативних пројеката за сузбијање ефеката коронавируса, међу којима је и први српски респиратор Први српски респиратор би требало да буде произведен за око месец дана, а поред тога, пројекти које финансира фонд укључују и маске и визире.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да цела ИТ индустрија помаже држави и исказује солидарност у ванредном стању и истакао да је на конкурсу Фонда за иновациону делатност Владе Србије за седам дана пријављено више од 300 квалитетних решења. Међу изабраних и 12 најбољих су, каже, вишенаменска маска, која неће бити за једнократну употребу, визири и први српски респиратор који ће бити произведен за месец дана од српских ИТ стручњака.

„То су решења која помажу да се уштеде ресурси и време и да се помогне грађанима. Цела ИТ заједница пруза помоћ и показује солидарност. Нуде знање бесплатно и трудићемо се да их што више спојимо са лекарима и медицинским радницима. Спој медицине и ИТ стручњака и инжењера је оно најважније за будућност и наше здравље“, истакао је Поповић за РТС.

Такође, кабине за дезинфекцију на јавним просторима и мобилни пут за бесконтактно мерење температуре, неке су од иновативних идеја које је поменуо министар, а које су пристигле конкурсом.

„Питање је дана када ће маске да се производе. Оне неће бити за једнократну употребу, имаће могућност да се промени хепо-филтер и коштаће 300 динара“, најавио је Поповић.

Он је рекао да је извоз дигиталних услуга прошле године био милијарду и 500 милиона евра, те да се ради о најбрже растућој грани индустрије у Србији, са растом од 25-30 процената годишње.

„Наше мале компаније будућност су нашег развоја. Потребно је да стручњаке задржимо овде и мере Владе за помоћ привреди сасвим су добре, најважније су одржавање ликвидности и очување радних места“, навео је Поповић.

Акција – Буди И Ти херој – отвара нова поља у могућности да се искажу млади стручњаци и таленти, као и компаније у сфери ИТ сектора, каже он те додаје да сви заинтересовани могу да презентују своје идеје на сајту министарства – иновације.гов.рс.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI